Ostali sportovi

životna priča

Ko je “debeljuca” koji je noćas prebio Anthonyja Joshuu

02/06/2019

Sve je krenulo kada su ga roditelji upisali na boks jer je bio prehiperaktivan i problematičan

Punim imenom Andres Ponce Ruiz Jr., Meksikanac rođen u Kaliforniji postao je teškaški prvak svijeta nakon što je u šokantnom meču nokautirao Anthonyja Joshuu u sedmoj rundi.

Priliku je dobio 40 dana uoči meča nakon što je Jarrell Miller pao na svim živim doping testovima i objeručke ju prihvatio. Ko je mogao očekivati da će “debeljko” nokautirati boksera poput Joshue. No, čuda se događaju, a šta bi svijet bio bez malo ugodnog iznenađenja.

Nevjerovatnija priča stoji iza toga kako je do meča uopće došlo. Jarrell Miller pao je na tri doping testa i Joshuin promotor Eddie Hearn nikako nije mogao naći pravu zamjenu. Velikani boksa redom su odbijali priliku za meč s Joshuom smatrajući da nemaju dovoljno vremena za pripremu. Ruiz nije tako razmišljao.

On se, ustvari, duboko u sebi nadao da će upravo on dobiti priliku nakon što se Eddieju Hearnu javio porukom preko Instagrama! Insistirao je da je upravo on taj bokser koji treba dobiti priliku u Madison Square Gardenu u New Yorku.

I nakon što su svi bokseri redom odbili ponudu, Andy Ruiz Jr. postao je prvi bokser ikada koji je meč ugovorio putem Instagrama!

Dobio toliko batina da je htio odustati

Andy Ruiz ostvario je nevjerovatan amaterski bokserski rekord 105-5 pod kubanskim trenerom Fernandom Ferrerom, a 2008. predstavljao je Meksiko na Olimpijskim igrama u Pekingu. I iako je kao klinac doživljavao razna zafrkavanja na račun svojeg izgleda, prijelomni trenutak bio je kada se odlučio baviti boksom.

Oni koji pomnije prate šakačke sportove znaju da izgled u borbi nema ama baš nikakve veze. Butterbean je izgledao kao babuška, a udarao je poput malja, Marka Hunta je nekad bilo lakše preskočiti nego zaobići…

I stoga Ruizovo osvajanje naslova nije čudno zbog fizičkog izgleda. On je školovani bokser, tehnički sjajno potkovan što se očituje prvenstveno u kratkim, kružnim udarcima koje baca gdje ne ostavlja puno mjesta za kontru.

Sve je krenulo kada su ga roditelji upisali na boks jer je bio prehiperaktivan i problematičan. Kao i mnogim meksičkim porodicama – boks je bio rješenje.

– Bio sam strašno hiperaktivan kao dijete. Uvijek sam upadao u s*anja i radio probleme. Tata je smatrao da imam previše energije pa me odveo u dvoranu. U prve dvije sedmice dobio sam toliko batina da sam htio odustati, ali zadržao sam se i obećao mu da ću ih jednog dana sve prebiti – priča Andy Ruiz.

Boks mu je dao sve, a uzeo prijatelje

– Prvi amaterski meč imao sam u dobi od sedam godina. Izgubio sam tu borbu jer sam bio debeljko i morao sam se tući sa starijim klincima. Tada sam imao sedam, on je imao 12, ali bio sam toliko težak da nije bilo sedmogodišnjaka u mojoj kategoriji. Primajući udarce starije djece stekao sam veliko iskustvo.

Dvojica najboljih prijatelja poginula su mu od posljedica boksa. Gledao je kroz život kako stvari koje voli odlaze.

– Mentalno i fizički sam pripremljen, a spreman sam i poginuti u ringu – rekao je uoči meča pa dodao:

– Kao i moja dvojica prijatelja koji su preminuli od posljedica boksa. To me plaši, ali znam da sam predodređen za ovo. Odrastao sam s tim dečkima i osjetio sam da bi se to i meni moglo dogoditi. Ali mislim da su to ta velika meksička muda koja me tjeraju naprijed.

Potiče iz takvog okruženja koje ga nije mazilo.

– Ma gledajte ljudi, da nema boksa vjerovatno bih radio s tatom na gradilištu. Ili bih bio diler zbog ljudi koji su mi bili u okruženju. Boks mi je spasio život.

Od meča je ukupno zaradio oko sedam miliona dolara. No, nikada nije bilo oko novca.

– Rekao sam Eddieju Hearnu – nikada nije do love. Ovo je do prilike da ispišem istoriju. Ovdje sam da bih izgradio svoje naslijeđe u kojem će svi znati moje ime. U vražju mater, spreman sam! Nikoga se ne bojim osim Boga!

Veliko srce, još veća muda

U karijeri je izgubio samo jednom. Računajući pobjedu protiv Joshue, 33 meča pretvorio je u svoju korist, a izgubio samo od Josepha Parkera u meču za WBC naslov.

Iako će Joshua dobiti revanš krajem godine, imat će pred sobom još teži zalogaj. Ruiz je pokazao veliku hrabrost u ringu i zato je postao prvak. A pojasa se neće tako lako odreći…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.