Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosta Šuman i Alma Hrnjić pobjednici trke za studente

trka sa222

Kosta Šuman i Alma Hrnjić osvojili su danas prvo mjesto na univerzitetskoj trci za studente, nastavnike, saradnike i uposlenike Univerziteta u Sarajevu, ali i drugih univerziteta koju je po prvi put organizirao Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Studentskog parlamenta Merim Serdarević cilj utrke je promocija sporta i zdravog života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i poticanje studenta da se što više bave sportskim i društvenim aktivnostima.

– Sve ovo važno je posebno u mjesecima kada se zagađenje u Sarajevu povećava i kada je potrebno što manje koristiti automobile, a što više voziti bicikla, trčati i šetati – dodao je Serdarević, iznoseći podatak da je danas trčalo više od 300 ljudi.

Uz podršku Općine Centar, studentima i građanima omogućeno je besplatno učešće, kao i mnogobrojne nagrade. Tako su pobjednik i pobjednica utrke osvojili putovanje u Rim, dok su svi učesnici trke dobili medalje.

Serdarević je izrazio nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna, kao i da će doprinijeti prepoznavanju Sarajeva kao istinskog univerzitetskog centra, otvorenog za sve studente i mlade širom BiH, ali i svijeta.

Utrka je počela i završila na Trgu djece Sarajeva, a takmičari će trčali ulicama Titova, Hamze Hume, Obala Kulina bana, Telali i Mula Mustafe Bašeskije. Dužina rute je oko četiri kilometra i prilagođena je svim uzrastima, a volonteri su nadgledali svaki dio ove rute kako ne bi bilo kršenja pravila.