Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI i TI: Omogućiti transparentno zapošljavanje u javnom sektoru

parlament_FBIH_predstavnicki_dom_29112016
Arhiva

Centri civilnih inicijativa i Transparency International u BiH pozvali su danas poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da usvoje izmjene Zakona o radu FBiH kako bi se omogućilo transparentno zapošljavanje u javnom sektoru.

U saopćenju su podsjetili da je na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma važan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, na čije usvajanje se čeka mjesecima, a kojim bi se omogućio napredak u reformi javne uprave i unapređenje sistema zapošljavanja u javnom sektoru.

Navode da su oba doma Parlamenta FBiH, djelomično u različitom tekstu, usvojene ove izmjene, kojim se uvodi obaveza provedbe “javnog konkursa pri zapošljavanju”, uključujući i javna preduzeća, agencije, fondove, kao i obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, koje ne ulaze u sastav državne službe.

Po okončanju procedure usvajanja izmjena ovog zakonskog rješenja, ovo pitanje će se detaljno urediti “Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnoj službi u Federaciji BiH” koja će precizirati proceduru prijema u radni odnos u javnoj službi u FBiH.

Stoga su ove nevladine organizacije apelirale na poslanike da podrškom zakonu omoguće donošenje Uredbe, odnosno da se nastavi rad na provedbi reforme javne uprave.