Kvalifikacije za EURO 2018 za rukometaše: Senjamin Burić u najboljoj sedmorci

Senjamin Buric

Evropska rukometna federacija (EHF) proglasila je najbolju sedmorku trećeg i četvrtog kola kvalifikacija za EURO 2018, koji će se održati u Hrvatskoj. Među najboljih sedam igrača našao se i pivot bh. reprezentacije Senjamin Burić, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Burića u najboljoj sedmorci našli su se: golman Thierry Omeyer (Francuska), lijevo krilo Uwe Grensheimer (Njemačka), lijevi bek Vuko Borozan (Crna Gora), srednji bek Sander Sagosen (Norveška), desni bek Kiril Lazarov (Makedonija) i desno krilo Ferran Sole (Španija).

Rukometna reprezentacija BiH u trećem i četvrtom kolu grupe 3 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo stigla je do dvije vrijedne pobjede protiv Finske. Prvo su izabranici Bilala Šumana slavili u Vanti 4. maja sa 32:27, a zatim i tri dana kasnije u Goraždu rezultatom 34:23.

Burić je u trijumfu u prvom ogledu postigao pet, a u drugom sedam golova, i uz brata Benjamina Burića koji je bio sjajan na golu, bio među najzaslužnijima za dvije ubjedljive pobjede.

Poslije četiri odigrana kola u grupi 3 Španija je lider sa osam bodova, slijedi je BiH sa četiri, dok Austrija i Finska imaju po dva.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 12. do 28. januara sljedeće godine održati u Hrvatskoj, plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih sedam grupa te najbolja trećeplasirana. Direktan plasman na EURO 2018 ostvarila je samo domaća reprezentacija.