Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Savjetovao bih Haradinaju da skrati jezik

novosadski sajam1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su posljednje izjave Ramuša Haradinaja i Vilijama Vokera samo potvrda strategije o formiranju velike Albanije i upitao se dokle će međunarodna zajednica ćutiti na takve izjave.

“Nije glavna stvar šta Vilijam Voker sada govori i radi, već da li je on prije 18 godina imao isti plan kao što i sada ima, odnosno da je američka koncepcija koju mi je iznijela Viktorija Njuland, a to je i javno rekla, da je Amerika 20 godina ulagala u nezavisnost Kosova”, izjavio je Dačić u Novom Sadu.

On je rekao da je Vilijam Voker kao šef kosovske verifikacione misije OEBS-a, svojim izvještajem o masakru u kosovskom selu Račak 1999. godine inicirao bombardovanje Srbije od strane NATO-a.

“Voker je bez ikakve istrage odmah proglasio da je riječ o nečuvenom masakru u selu Račak, zločinu protiv čovječnosti, da su stradali civili, žene i djeca iako je samo jedna žena bila među tih četrdeset i nešto tijela. On je unaprijed dao ocjenu šta se tamo desilo, iako je akcija u Račku bila praćena čak i od strane novinara i verifikatora OEBS-a. On je lagao svjesno da bi naveo NATO na intervenciju. To je bio cilj”, naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je Voker kao šef misije OEBS-a radio planski dio posla, “a to znači stvaranje albanske države na teritoriji Srbije”.

Svojim izjavama da će, ukoliko Srbija iz Ustava ne izbaci da je Kosovo sastavni dio Srbije, u kosovski ustav unijeti da je granica Kosova do Niša, Ramuš Haradinaj otkrio je da je to koncepcija velike Albanije, ocjenjuje srpski ministar spoljnih poslova.

“Haradinaj je samo dovoljno glup da o tome javno govori. Svi oni o tome tajno misle i tajno rade na tome. Ali, hvala mu što je to rekao da cijeli svijet može vidi šta je njihova koncepcija. Samo dokle će da ćute, jer su gluhonijemi kad je Srbija u pitanju. Da smo sad Igor Crnadak (ministar spoljnih poslova BiH) i ja ovde došli i rekli ‘Mi smo braća Srbi i želimo ujedinjenje svih Srba’. Pa šta bi bilo? A njima je sve dozvoljeno”, rekao je Dačić i poručio Haradinaju:

“Savjetovao bih mu da skrati jezik. Njegovim žrtvama nije samo skraćivao jezik, već ih ubijao. A Niš može da vidi samo u zatvoru”.