Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reisu-l-ulema Kavazović u Blagaju: Čuvajmo BiH kao oči u glavi

Husein ef Kavazovic

Najveće hercegovačko dovište smješteno ispred blagajske Tekije na vrelu Bune kod Mostara, na tradicionalnom mevludu i zikru, danas je okupio mnoštvo vjernika koji su stigli iz svih krajeva BiH i inozemstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je obrativši se mnoštvu vjernika poslao snažnu poruku jedinstva i međusobnog uvažavanja, ali i pozvao na čuvanje domovine Bosne i Hercegovine.

“Naša Hercegovina, naš Mostar, naša domovina Bosna i Hercegovina, je mjesto koje najviše volimo, a ljubav prema domovini je od vjere. Želim to kazati ovdje, da to čuje sav bošnjački narod prisutan. Mostar i Hercegovina su naše zadužbine, naši vakufi, mesta na kojima su naši očevi, djedovi i pradjedovi zamještali svoje živote braneći i štiteći ovaj prostor i narod u njemu”, kazao je Kavazović.

Naglasio je kako je značajno danas u Blagaju se prisjetiti svih šehida i mučenika koji su krvlju svojom sačuvali napaćeni bošnjački narod.

“Želim kazati našim prvatima da naše postojanje na ovim prostorima ovdje mora biti osigurano. Ovaj narod je spreman i sposoban da zaštiti svoj prostor, ali onako kako su Bošnjaci uvijek to činili, poštujući druge, živeći s drugima, oslanjajući se na druge. Uvijek su naše kuće i avlije bile širom otvorene. Nismo gradili između sebe i drugoga nikada zidove ni plotove. U ovu zemlju, u ovaj grad u ovu našu Hercegovinu dolazili su sa svih strana i uvijek su dobro došli oni koji su dolazili kao prijatelji i tako treba da bude i tako jeste po našem bošnjačkom običaju”, ističe Kavazović.

Sinovi Bosne i Hercegovine, kako je istaknuo, trebaju uvijek biti spremni braniti svoj prostor i svoju zemlju.

“Pozivam vas da dadnete novu nadu Mostaru. Preko Mostara ćemo dati novu nadu našem narodu i našoj domovini. Pozivam naše komšije da zajedno sa nama ujedinjeni gradimo našu bolju budućnost”, rekao je Kavazović.

Imao je, kako je rekao, priliku razgovarati s ljudima iz europskih centara i svi oni iščekuju dobre vijesti iz BiH, ali te dobre vijesti da bi se dogodile, svi se moraju potruditi.

Podsjetio je da je Islamska zajednica započela djelovanje baš u u Mostaru prije gotovo 150 godina, te da je to najstarija islamska institucija. Preci su to uradili jer su znali da samo organiziran narod može odoliti svim izazovima koji su ispred njega.

“Danas nemojte zaboraviti, prema ovome, našem narodu ovdje mnogi su pružili svoje pipke i sa Istoka i sa Zapada i svi nam svoju vodu, nude da nas njom napoje. Zar ima bolje vode od ove koja ovdje teče? Trebamo li tuđu vodu piti ili ćemo piti našu vodu s izvora Bune, s izvora Neretve, s vrela Bosne? Nemojte da vam drugi malo vode na kašičici nude, a da im predate ove ljepote, našu tradiciju, naš islam ovdje, naše razumijevanje, naše mevlude, naše zikrove, medrese i naše tekije. To je ono zbog čega su naši djedovi ustali i branili i štitili”, rekao je Kavazović u emotivnom govoru.

Rekao je da na mjestu duhovnosti želi ukazati na potrebu duboke svijesti.

“Želim vas zamoliti da učinite ono što je do vas i da svako od nas bude odgovoran prije svega za sebe, a onda za svoj porod i sve oko sebe. Nemojte praviti razliku između bosanskih ljudi. Budite otvorenog srca kao što smo uvijek bili kao narod. Budite uvijek otvorenog srca prema muslimanima i nemuslimanima. Moramo u našem srcu naći mjesta za druge. Čemu riječi naše džamije i njihove crkve. Zapamtite to i džamije i crkve su bosanske, naših ljudi, naših komšija. Nemojte da to smetnete s uma. Naši borci Armije BiH, oni nisu pravili te razlike, nećemo ih praviti ni mi , bit ćemo svjesni da to sve nama pripada. To kažem ovdje na Buni gdje je temelj naše duhovnosti, ali i temelj naše državnosti. Ovdje je uvijek bio sabor bosanskih ljudi i ovo je danas ovdje sabor Bošnjaka na Buni. Zato naš veliki amanet naš zavjet, zavjet naših šehida, očeva, djedova, pradjedova jeste Bosna i Hercegovina. Čuvajmo je kao oči u glavi”, poručio je reis Kavazović.

Organizatori Manifestacije su Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar BiH, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa i Bošnjačka zajednica kulture Preporod i Gradsko društvo Mostar. Ovogodišnja manifestacija Dani mevluda i zikra održani su pod viskom pokroviteljstvom potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, koja je u više navrata ukazala na potrebu jedinstva Bošnjaka, ali i svih naroda u Bosni i Hercegovini.