Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formula 1

Kvalifikacije za VN Belgije prekinute nakon nesreće Norrisa

norris formula1 (1)

Do nesreće je došlo na početku treće kvalifikacijske runde na stazi Spa Francorchamps

Vozač ekipe McLarena Lando Norris usljed jake kiše izletio je sa staze i razbio se pri brzini od 300 km/h. Kad je izašao iz bolida, činio se potresen, ali sam je ušetao u ambulantno vozilo. Kvalifikacije za VN Belgije su prekinute.

Do nesreće je došlo na početku treće kvalifikacijske runde na stazi Spa Francorchamps. Norris je bio najbrži u prvoj i drugoj vožnji kvalifikacija te je prvi krenuo u treću, koja je startala uprkos jakoj kiši.

Na zavoju Eau Rouge izgubio je kontrolu i zabio se u zaštitnu ogradu.

“Koji sam ku**c rekao? Šta sam rekao? Crvena zastava! Ovo je nepotrebno”, urlao je Sebastian Vettel u komunikacijski uređaj, jer je nekoliko minuta ranije zahtijevao da se treća vožnja odgodi ili otkaže zbog prejakog pljuska.

Norris se brzo javio da je s njim sve u redu, a Vettel se, prolazeći svojim Aston Martinom kroz Eau Rouge, zaustavio kako bi provjerio je li njegov kolega dobro.

Uskoro je stiglo ambulantno vozilo, a Norris je, uz ovacije navijača, izašao iz bolida. Otišao je na pregled ruke za koju se držao.

Senzacija Russella

Nakon što su kvalifikacije nastavljene, veliku senzaciju za Veliku nagradu Belgije napravio je George Russell u Williamsu, a osvojio je drugo mjesto.

Pole pozicija pripala je Maxu Verstappenu, a treće mjesto Lewisu Hamiltonu.