nba

LA Lakersi potpisali bivšu zvijezdu, mogu ga otjerati kad požele

howard

Lakersi će ga potpisati na jednogodišnji veteranski minimum što im daje pravo raskinuti ugovor do 7. januara sljedeće godine

LA Lakersi pronašli su zamjenu za DeMarcusa Cousinsa, centra koji će vjerovatno propustiti cijelu sezonu zbog rupture križnog ligamenta u koljenu.

Radi se o Dwightu Howardu, osmerostrukom All-Star igraču čiji su dani slave odavno iza njega i čovjeku koji je već igrao za Lakerse u sezoni 2012/13.

A, ta godina nije ostala u nimalo dobrom sjećanju za navijače slavne franšize. Lakersi su s Howardom, Steveom Nashom, Pau Gasolom i Kobe Bryantom imali ekipu koja je na papiru izgledala kao da bi se trebala boriti za titulu. Na terenu to nije izgledalo baš dobro, Howard je imao problema s leđima, a nije se ni uklopio sa suigračima.

Lakersi su se s jednim od najtalentiranijih rostera u ligi cijelu godinu mučili, a svaka nada za dobar rezultat propala je kada se ozlijedio Kobe Bryant. Legenda je zadobila rupturu Ahilove tetive, Lakersi su se nekako uvukli u doigravanje s omjerom 45-37 gdje su pometeni u prvoj rundi od strane San Antonio Spursa. Lakersi još čekaju play-off od te sezone.

Bryant nakon ozljede više nikada nije bio isti igrač, a više puta je javno iskazao nezadovoljstvo zbog epizode s Howardom kojeg je nazivao mekanim igračem kada je centar bio u Houstonu.

Lakersi ga se mogu riješiti kada god požele

Sada, s 33 godine na leđima, Howard je uvjerio Lakerse da je dotakao dno i da će za dobrobit ekipe u limitiranim minutama uzimati skokove i igrati odbranu, te će to biti njegova glavna zadaća, javlja Adrian Wojnarowski. Prošle sezone je odigrao samo devet utakmica za Washington Wizardse prije nego što je morao operisati leđa, ali sada je zdrav i skinuo je 11 kilograma kako bi ostao u dobroj formi.

Lakersi će ga potpisati na jednogodišnji veteranski minimum što im daje pravo raskinuti ugovor do 7. januara sljedeće godine u slučaju da Howard poremeti hemiju ekipe kao što je napravio prije šest godina. Ovo će mu biti peta franšiza u zadnjih pet sezona što dovoljno govori koliko je njegova kvaliteta izvedbi pala.

Najbolje dane imao je u Orlando Magicu, gdje je draftovan, osvajao nekoliko nagrada za odbrambenog igrača ekipe i kao njihov najbolji igrač vodio ih do NBA finala 2009. gdje je s 4:1 izgubio od Bryanta i Lakersa.

Sada će u sjeni LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa pokušati pomoći Lakersima da stignu do titule, njihove 17. u istoriji.


Top ponudu za današnje utakmice pronaći ćete na sajtu Meridiana, a osim standardne ponude na ove mečeve, tu su i bonus kvote, koje vas čekaju već nakon trećeg odigranog para. Na Meridianovom sajtu depozit bez dodatnih troškova, između ostaloga, možete da uplatite Mastercard ili Maestro karticom, a na prvu uplatu dobićete 20% bonusa.