Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jury Chechi

Legendarni gimnastičar o potezu Rusa Kuljaka: Užasnut sam potezom tog malog imbecila

New Project – 2022-03-08T094751.298

Uvjeravam vas da i Rusi jako pate zbog onoga što se događa u Ukrajini, samo to ne smiju reći

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak (20) zaprepastio je potezom na ceremoniji dodjele nagrada na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Naime, pojavio se sa slovom Z nalijepljenim na prsa. U brutalnoj agresiji na Ukrajinu to slovo na tenkove i ostala vozila kao znak raspoznavanja stavili su pripadnici okupatorske ruske vojske. Ono je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Kuljaku je, kao i ostalim ruskim takmičarima, bilo zabranjeno nastupiti pod ruskim obilježjima, a on je tome doskočio tako što se na dodjeli medalja na pojavio sa spomenutim slovom na prsima.
Posebno je skandalozno to što je to učinio na svečanosti u sklopu koje je zlato osvojio Ukrajinac Ilija Kovtun. Kuljak je, dakle, na svečanosti stajao sa slovom Z na prsima pored čovjeka čiji narod ubijaju Rusi noseći upravo to Z na svojim tenkovima.

Sada se povodom ovakvog poteza oglasila Svjetska gimnastička federacija (FIG):

“Zatražili smo da Etička komisija otvori istragu protiv Ivana Kuljaka zbog njegovog šokantnog ponašanja na SP-u.”

FIG je već ranije odlučio da je od danas svim ruskim i bjeloruskim gimnastičarima zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima.

Na skandalozni potez Rusa reagirao je jedan od najvećih gimnastičara u istoriji, Jury Chechi. Italijan (52) koji je osvojio jedno olimpijsko, četiri evropska i pet svjetskih zlata na karikama ovako ga je komentirao:

“Užasnut sam potezom tog malog imbecila, koji nema pojma da je sport sve suprotno od onog što je on htio pokazati svojim bezumnim činom. Glupan je tipičan proizvod diktatora Putina. Međutim, ne smijemo generalizirati i smatrati da svi Rusi dijele stav ovog malog. Uvjeravam vas da i Rusi jako pate zbog onoga što se događa u Ukrajini, samo to ne smiju reći. Ovih dana često se sjetim mog dragog ruskog prijatelja i kako me zaprepasti što se svaki put prije nego što će nešto reći o Putinu, osvrće pazeći da ga neko ne bi čuo.”