Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američke vlasti

Jedan od prvih zatvorenika iz Guantanama, nakon dva desetljeća, vraćen kući

mohammad-ahmad-al-qahtani

Njega su mučili ispitivači u američkoj vojnoj bazi na Kubi gdje je bio zatvoren gotovo dva desetljeća. Vlada je odustala od tužbe protiv njega 2008. godine zbog zlostavljanja koje je doživio u zatvoru. U februaru su američke vlasti preporučile da bude pušten i vraćen kući

Duševno bolesni zatvorenik iz Guantanama vraćen je u Saudijsku Arabiju, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Mohammeda al-Qahtanija sumnjiči se da je kao pripadnik Al Qaede trebao biti 20. otmičar u napadu na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.

Njega su mučili ispitivači u američkoj vojnoj bazi na Kubi gdje je bio zatvoren gotovo dva desetljeća. Vlada je odustala od tužbe protiv njega 2008. godine zbog zlostavljanja koje je doživio u zatvoru. U februaru su američke vlasti preporučile da bude pušten i vraćen kući.

– Ministar odbrane Lloyd Austin 4. februara obavijestio je Kongres o svojoj namjeri da vrati al-Qahtanija u Saudijsku Arabiju. U konsultaciji s našim saudijskim partnerima, ispunili smo zahtjeve za odgovorne transfere – stoji u saopćenju Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, Sjedinjene Države cijene spremnost Saudijske Arabije i drugih partnera da podrže tekuće napore SAD-a prema procesu usmjerenom na smanjenje populacije zatvorenika i konačno zatvori ustanove u zaljevu Guantanamo. Al-Qahtani je bio jedan od prvih zatvorenika poslanih u Guantanamo u januaru 2002. godine.

Njegovo mučenje u zatvoru bilo je naširoko dokumentirano i potaknulo je pozive međunarodnih grupa za ljudska prava da se ustanova zatvori. Bio je podvrgnut dugotrajnoj izolaciji, uskraćivanju sna, seksualnom ponižavanju i drugim zlostavljanjima, izvještava AFP.

Odbor za reviziju što je komisija sastavljena od nekoliko američkih agencija za nacionalnu sigurnost, utvrdio je u junu 2021. godine da pritvor al-Qahtanija “više nije potreban” kako bi se Sjedinjene Države zaštitile od “značajne prijetnje”.

Ova komisija evidentirala je da je značajno ugroženo njegovo mentalno zdravlje i predložilo da dobije podršku porodice u Saudijskoj Arabiji, javio je AFP.

U januaru su Sjedinjene Države odobrile oslobađanje pet od preostalih 39 muškaraca koji su još u Guantanamu. Deset drugih, uključujući navodnog organizatora napada 11. septembra Khalida Sheikha Mohammeda, poznatog kao “KSM”, čeka suđenje pred vojnom komisijom.

Pritvorski centar, kojim upravlja američka mornarica, napravljen je nakon napada 2001. godine za smještaj zatvorenika zarobljenih tokom američkog “rata protiv terorizma”, a stručnjaci Ujedinjenih nacija nazvali su ga “ozloglašenim mjestom bez presedana”.