Ostali sportovi

Bh. biciklistkinja

Lejla Tanović četvrti put balkanska prvakinja

08/07/2019

Tanović je prvu poziciju zauzela od samog starta i čuvala je sve do kraja utrke pobjedivši sa prednošću od sedam minuta

Desetorostruka državna prvakinja i najuspješnija bh. biciklistkinja Lejla Tanović odbranila je balkansku titulu u elite kategoriji na šampionatu održanom u Srbiji.

Tanović je tako četvrti put zaredom osvojila Balkansko prvenstvo, drugu poziciju je zauzela reprezentativka Srbije Teodora Savić-Popović, a na trećem mjestu završila je reprezentativka Turske Esra Kurkcu, trenutno 46. biciklistkinja svijeta.

Tanović je prvu poziciju zauzela od samog starta i čuvala je sve do kraja utrke pobjedivši sa prednošću od sedam minuta. Osvojila je i novih 30 UCI bodova za svjetsku ranking listu i olimpijsku normu, s obzirom da se utrka nalazila u kalendaru Svjetske biciklističke federacije sa kategorijom UCI C2.

– Nevjerovatan je osjećaj obući dres balkanske prvakinje po četvrti put zaredom i veoma sam sretna radi toga. Utrka je bilo iznimno naporna s obzirom da smo startali u najtoplijem periodu dana ali na samom startu osjećala sam se veoma dobro, tako da sam preuzela vodstvo koje sam čuvala do kraja utrke. Konkurencija je kao i svake godine bila izazovna ali drago mi je da sam uspjela odnijeti pobjedu – rekla je Tanović.

Za bh. takmičarku to je bila ukupno deseta pobjeda u karijeri na UCI utrkama a treća ove sezone.

– Izuzetno smo zadovoljni Lejlinom trenutnom formom s obzirom da nas očekuje još osam utrka do kraja sezone gdje nam je cilj prikupiti što veći broj UCI bodova. Već naredni vikend očekuje nas nova utrka, a nakon toga se pripremamo za državno prvenstvo koje se ove godine održava u Livnu – rekao je selektor MTB reprezentacije Amar Njemčević.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.