Lejla Tanović među 100 najboljih biciklistkinja na svijetu

tanovic-lejla3333

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović članica sarajevskog kluba “Puls” i profesionalnog tima Salcano iz Turske je ostvarila ranking karijere plasiravši se na 99. mjesto na UCI listu svjetske biciklističke federacije. Lejla je tako ostvarila najbolji uspjeh i plasman za Bosnu i Hercegovinu i postala je prvi biciklista sa takvim uspjehom.

“Ovo je izuzetan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, i velika nam je čast prestavljati našu zemlju na međunarodnim takmičenjima. To je bio naš plan od početka sezone i jako smo radili da se to ostvari. Lejla je pokazala na renominarim UCI utrkama svoju kvalitetu i sasvim zasluženo se po prvi put za BiH plasirala u 100 najboljih na svijetu.” rekao je trener Amar Njemčević.

Bodovi za UCI listu se skupljaju na jednodnevnim i etapnim UCI utrkama i pomoću njih se ostvaruje norma za Olimpijske igre. Trenutno traje izborni period za Olimpijske igre u Rio 2016, tako da je svaki bod izuzetno vrijedan.

tanovic1

“Izuzetno sam sretna ulaskom u 100 najboljih, to je bila moje valika želja i cilj. U ovom periodu je sigurno konkurencija najjača i teško je napredovati na UCI listi jer svi pokušavaju ostvariti normu za OI u Riju. Specifičan sistem treninga koji je pripremio moj trener se pokazao nevjerovatno dobar za mene. Na svakoj utrci sam bila maksimalno spremna i fokusirana.Ovo je dodatni motiv za mene i mislim da sam otvorila vrata drugim biciklistima iz BiH da krenu mojim stopama ” rekla je Lejla Tanović

Lejlu u narednom periodu očekuje još jedna UCI utrka u Samoboru klase C1, a nakon toga se priprema za cestovnu utrku na prvim Evropskim igrama u Azerbejdžanu. Pored Evropskih igara, Lejla će uzeti učešće i na Evropskom prvenstvu u Italijanskom gradiću Lamosano.

“Obavit ćemo posebne pripreme za Evropsko prvenstvo, to će biti prvi put da Lejla učestvuje na tako velikom takmičenje i moramo biti potpuno spremni. Taktička i tehnička pripremljenost će igrati veliku ulogu  obzirom na težinu staze, tako da ćemo na stazu doći 7 dana ranije i odraditi par kvalitetnih treninga. Iako smo ostvarili jedan od ciljeva za ovu sezonu, još uvijek nema vremena za odmor. Tako da se nadamo da će Lejla do kraja sezone u oktobru ostvariti još bolji ranking na UCI listi.” rekao je za kraj Njemčević