Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen ratni gradonačelnik Brčkog Đorđe Ristanić

BiH

djordje ristanic

Po nalogu Tužilaštva BiH, u jutarnjim satima na području Brčkog, lišen je slobode Đorđe Ristanić (1957.), osumnjičen za ratne zločine počinjene na području Brčkog.

Lišenje slobode, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, izvršili su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), uz asistenciju policijskih službenika Brčko distrikta BiH.

[pull_quote_right]On je pod istragom zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti[/pull_quote_right]

Đorđe Ristanić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko, tokom 1992. godine, zajedno s drugim članovima Ratnog predsjedništva opštine Brčko, te milicije i vojske, planirao, naređivao i podstrekavao progon nesrpskog stanovništva na tom području.

On je pod istragom zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Radi se o predmetu Kategorije 2, odnosno predmetu u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Đorđe Ristanić rođen je 2. avgusta 1957. godine u Brčkom. Bio je alfa i omega prvih mjeseci ‘92-e u Brčkom. Poznato lice srpskog gradonačelnika sa TV-a ‘92 tvrdilo je zapadnim medijima:

“Ja čvrsto garantujem da u Brčkom nije ubijen nijedan civil od srpske ruke, nego je ubijen od muslimanskih i hrvatskih granata”.

Odmah nakon ovih izjava američki listovi su objavili fotografije egzekucije Huseina Krše i Hajrudina Muzurovića u Zanatskom centru u Brčkom.