Lejli Tanović treće mjesto na utrci u Istanbulu

lejla-tanovic22

Naša najbolja takmičarka Lejla Tanović, članica “Pulsa” iz Sarajeva i takmičarka profesionalnog tima “Salcano Cappadocia” nastupila je na UCI C1 utrci u Istanbulu i osvojila 3. mjesto. Riječ je o najjačem rangu utrka pod okriljem Svjetske biciklističke federacije UCI na kojima je nastupala naša takmičarka.

Ovim plasmanom Tanovićeva je osvojila novih 30 UCI bodova i očekuje je skok na UCI listi.

lejla-tanovic

“Lejla je na samom kraju sezone pokazala najbolju formu i osvojila izvrsno 3. mjesto na C1 utrci. Inače najjači rang utrke na kojoj je Tanovićeva nastupala i prva medalja za BiH u elite kategoriji na ovom rangu takmičenja. Samo šest dana ranije vozila je etapnu utrku u Kapadokiji gdje je zauzela 6. mjesto i osvojila 45 UCI bodova, ipak nakon tri uzastopna dana takmičenja naša glavna briga je bila oporavak i priprema za utrku u Istanbulu. Možemo reći da je ovo bila veoma uspješna sezona, Lejla je postala viceprvakinja Balkana u elite kategoriji, zatim je pet puta osvajala medalje na UCI utrkama i uspjela ući u top 100 najboljih biciklistkinja svijeta,” rekao je trener Amar Njemčević.

Lejla-Tanovic33

Utrka u Istanbulu je privukla veliki broj profesionalnih timova i jaku konkurenciju. Pobjednica u ženskoj kategoriji je bila Poljakinja Aleksandra Dawidowicz, srebrenu medalju osvojila je ruska predstavnica Ekaterina Anoshina.

“Veoma sam sretna i zadovoljna svojim nastupom, jaki treninzi i trud tokom čitave sezone se napokon isplatio. Utrka je bila veoma teška i vozila se u jakom ritmu od početka. Imala sam dogovor sa trenerom da snagu sačuvam za posljednje krugova i ta se taktika isplatila. Uz nove osvojene bodove očekuje me napredak na UCI listi i nadam se što boljem plasmanu. Sada je vrijeme za kratki odmor i onda počinju pripreme za Salcano MTB Cup – Sarajevo,” rekla je za kraj Lejla Tanović.