Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selektor

Ljubičić nije nezadovoljan nastupom bh. odbojkašica, uprkos porazu od Švedske

FOTO: Fena

Selektor BiH Stevan Ljubičić, koji je već tri godine uspješan na čelu bh. tima, nije bio nezadovoljan ni uprkos sinoćnjem porazu

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici nakon velikog preokreta poražena od Švedske rezultatom 2:3, u susretu 4. kola Zlatne lige CEV-a, ali su izabranice selektora Stevana Ljubičića osvojile prvi bod u ovogodišnjem izdanju ovog takmičenja.

Naše su odbojkašice, uprkos slabom otvaranju meča te velikom rezultatskom zaostatku, u finišu prvog seta uspjele napraviti seriju 9:1 te dobiti prvi set s 25:21, dok su drugi set dobile s 25:17. Međutim, Šveđanke su u trećem setu ponovo uspjele ostvariti veliku prednost – 20:11, koju ovog puta nisu ispustile te su treći set dobile s uvjerljivih 23:13.

Relativno su lako dobile i četvrti set s 25:16 i poravnale na 2:2 te izborile “zlatni set”, u kojem su, uprkos tome što je bh. tim poveo s 2:0, brzo konsolidirale redove te slavile s 15:8, za konačni trijumf rezultatom 3:2. Šveđanke su 31. maja na svom terenu slavile s 3:1.

Selektor BiH Stevan Ljubičić, koji je već tri godine uspješan na čelu bh. tima, nije bio nezadovoljan ni uprkos sinoćnjem porazu. On je podvukao kako su Šveđanke u trećem setu uspjele stabilizovati prijem servisa, da su dobile na širini u napadu te “osvojile više poena iz zone četiri”.

-Mi se u tim momentima nismo snašli i bilo je previše olako datih poena, konfuzije u timu… Nakon toga popustila je i koncentracija u timu, prije svega naše servis linije, ali, sve u svemu, ovo je možda i neki naš trenutni maksimum.

Nisam nezadovoljan, jer treba biti realan i sagledati cjelokupnu situaciju, kazao je Ljubičič, koji je napomenuo da svake godine na pripremama imaju dosta mladih igračica. Tako je i ovoga puta, a iskusne Dajana Bošković i Ajla Paradžik ekipi su se priključile tek početkom juna, nakon povratka iz Švedske, dok su ostale igračice počele pripreme u Zenici 8. maja.

-U globalu, zadovoljan sam onim što mlađe djevojke pokazuju i kako smo odigrali. Mislim da smo pokazali karakter. Idemo dalje, u srijedu dočekujemo Belgiju i nećemo odustati ni jednog momenta. Pripremit ćemo se što bolje i za taj meč – najavio je Ljubičić, koji se zbog obaveza u svom rumunskom klubu, također sa sedam dana zakašnjenja priključio pripremama svog tima.

Međutim, on je od početka isticao kako će im Zlatna liga biti dobra provjera za nastup na Evropskom prvenstvu, koje počinje 15. augusta, a tada bi mu trenutno sve zdrave igračice trebale biti na raspolaganju. Uzvratna utakmica protiv Belgije, od koje smo 27. maja u Kortrajku izgubili s 0:3, igrat će se srijedu, 14. juna također u Zenici, ali sa početkom u 18.00 sati. Meč posljednjeg, 6. kola, igrat će Švedska i Belgija (17. juna).

Tabela grupe A: Belgija 6 (-1), Švedska 5 i BiH 1 poen.

Naše odbojkašice će 14. juna u Zenici igrati meč posljednjeg kola protiv Belgije (18.00 sati), dok će Švedska ugostiti Belgiju 17. juna.