Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šipovo

Zbog nevremena uginulo pet tona ribe: “Između 50 i 80 hiljada KM štete”

FOTO: Nezavisne novine

Ono što je ogroman problem, pojašnjava Tepić, jeste to što je riječ o ribljoj mlađi, odnosno najmlađim uzrasnim kategorijama ribe, zbog čega je šteta još i veća

Za Zorana Tepića, direktora Tropik ribarstva, prethodna noć bila je sve osim laka. Kiša i veliko nevrijeme koje su u subotu (10. jun) pogodili šire područje opštine Šipovo pokrenuli su šumske bujične potoke, a mulj, zemlja i ogranci koji su se tom prilikom slili u rijeku Volaricu izazvao je pomor oko pet tona ribe ovom proizvođaču, pričinvši tako štetu koja se mjeri u desetinama hiljada KM.

U razgovoru za “Nezavisne novine” Tepić priča kako su njegovi radnici u ribnjaku tokom protekle noći i jutra uspjeli skupiti tri tone uginule ribe, ali da zbog nepovoljnog vremena još uvijek neće moći u potpunosti ustanoviti nastalu štetu.

Ono što je ogroman problem, pojašnjava Tepić, jeste to što je riječ o ribljoj mlađi, odnosno najmlađim uzrasnim kategorijama ribe, zbog čega je šteta još i veća.

“Ovakve vode su ugrozile proizvodnju riblje mlađi na pastrmskim ribnjacima Tropic ribarstva. Na ribnjaku Volari II, došlo je do pomora ribe, a po prvim procenama radi se o par tona uginule riblje mlađi pastrmke. Naši radnici su dežurali tokom noći i danas tokom dana će raditi isto, i sanirati nastalu štetu i prikupljati uginuća. Nakon par sati došli je do opadanja nivoa rijeke Volarice, koja je dalje mutna te jos nije moguće utvrditi stvarnu štetu”, navodi Tepić.

Problem je, dodaje on, već prijavljen nadležnim veterinarskim organima, a s obzirom da je vikend, očekuje da već sutra budu na terenu.

“Očekuje se da će republički veterinarski inspektor izaći na teren u ponedeljak, dok je nadležni veterinar na licu mjesta i sačinjava zapisnik. Ribu ćemo najvjerovatnije na deponiju u Mrkonjić Grad. Slobodna procjena je negdje između 50-80 hiljada KM štete. S obzirom da se radi o ribljoj mlađi koja se koristi za kasniji uzgoj konzumne ribe, njihova cijena je značajno skuplja. Sve ovo govorim na procjeni oko 5-6 tona uginule ribe”, pojašnjava Tepić.

Na sreću, na ostala dva ribnjaka pričinjena šteta nije bila u većoj mjeri, ali je tamo bilo posljedica.

Ono što treba napomenuti, riba iz Tropic ribarstva je prvi animalni proizvod koji je još davne 2008 godine iz BiH izvezen u zemlje EU. Firma Tropic ribarstvo je najveća kompanija na Balkanu pa i šire, i eventualni nastavak i pojava poplava prijeti da u potpunosti ugrozi proizvodnju i cjelokupno poslovanje.