selektor se oglasio

Lojo: Otišli smo na Eurobasket “unaprijed otpisani” i napravili čudo

lojo(1)

I nismo još završili svoj put, tek smo počeli pisati neku novu bajku, bajku o jedinstvu i zajedništvu, bajku koja ne spominje imena i prezimena, već samo promovira jedno jedinstvo koje vlada među nama

“Kada sam 2017. godine preuzeo seniorsku reprezentaciju BiH, u prethodnom ciklusu (2015.-2017.) smo imalo skor 1:5 !!! Nismo bili rangirani na Fibinoj svjetskoj ljestvici, nije nas bilo nigdje na košarkaškoj mapi Evrope. Danas, nepune 4 godine kasnije, Bosna i Hercegovina je 5. reprezentacija Evrope…. Ostvarili smo najveći uspjeh bh. reprezentativne košarke u istoriji. Vjerovali smo jedni u druge i kada su nas otpisivali, kada nismo bili ovako popularni kao danas…”, poručio je selektor bh. košarkašica Goran Lojo nakon pobjede nad Švedskom.

“Ovo je rezultat timskog i predanog rada mog stafa i mene… Nikad se nismo obazirali na neargumentirane kritike samoproglašenih ‘stručnjaka’, radili smo i spremali se u tišini i tako u tišini otišli u Orenburg novembra 2019, savladali supersilu Rusiju na njihovom terenu pred 6.000 navijača… Nakon toga smo sa konačnim skorom od 5:1 otišli na Eurobasket ‘unaprijed otpisani’ i napravili čudo”, kaže selektor Lojo.

BiH je nakon 22 godine ostvarila istorijski uspjeh…

“Uspjeh sviju nas, Raze, Amera, Mirze, Armina, Amira, Dženane, Amine, 12 ratnica, ne košarkašica, već ratnica koje svoj zadnji atom snage ostavljaju na terenu od prve do posljednje minute svake utakmice”, kaže.

“Ratnice predvođene jednom fenomenalnom Jonquel Jones, djevojkom sa Bahama, koja treba biti primjer svima kako se bori i igra za državni dres… I nismo još završili svoj put, tek smo počeli pisati neku novu bajku, bajku o jedinstvu i zajedništvu, bajku koja ne spominje imena i prezimena, već samo promovira jedno jedinstvo koje vlada među nama. I siguran sam da se ova najljepša priča, najljepša bajka, posvećena našoj dragoj domovini BiH nastavlja…” napisao je na svom Facebook profilu rano jutros selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo, nakon što su bh. košarkašice ispisala istoriju i zauzele peto mjesto na Evropskom prvenstvu za žene i tako nadmašila generaciju iz 1999. godine koja je bila deveta.

Podsjećamo, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u subotu selekciju Švedske sa 82:63, te je nakon što je selekcija Rusije nešto kasnije savladala Španiju rezultatom 78:74, u ukupnom plasmanu zauzela istorijsko peto mjesto na Eurobasketu.

Također, košarkašice BiH ubjedljivom pobjedom u Valenciji osigurale su plasman na kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo koji će biti održan u februaru sljedeće godine.