pravda za davida

Davor Dragičević: Konačno se javio jedan od ključnih svjedoka

fd_davor_dragicevic (1)

Ja pred zločince i ubice neću da idem, ima sad presuda Ustavnog suda BiH i ne mogu više ništa

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, gostovao je na Federalnu TV putem videopoziva.

Slučaj stradanja njegovog sina još je neriješen, a pomaci koji pravi porodica Memić u rasvjetljivanju ubistva Dženana Memića, daje i Davoru nadu. Iako je jedan stradao u Banjoj Luci, a drugi u Sarajevu i nisu se poznavali, njihove tragične sudbine spojile su i ujedinile porodice Dragičević i Memić. I ne samo njih, već i kompletnu bh. javnost.

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj su Davoru povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode za njega i grupu “Pravda za Davida” je, kaže, sveto pismo u budućim procesima koji će se voditi prema vlasti i institucijama u RS. Sud BiH i Tužilaštvo BiH su jedine svijetle tačke u državi u koje, kako ističe, ima puno povjerenje da će njegov slučaj dovesti do kraja.

– Obje apelacije su objedinjene i usvojene i Ifet Feraget je ovom apelacijom sve odluke Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka na čelu sa Želimirom Lepirom i Daliborom Vrećom i Republičkog javnog tužilaštva Banja Luka na čelu s Miodragom Bajićem i jasno stavio do znanja da vlast štiti nalogodavce, otmičare i ubice moga sina. Ovim su širom otvorena vrata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Gordani Tadić, da preduzmu brzu i adekvatnu istragu. Imaju sve dokaze. Ovom odlukom Ustavnog suda institucije RS će kad-tad snositi odgovornost, i to veliku – poručuje Dragičević.

Ističe da se javio jedan od ključnih svjedoka.

– Konačno se javio jedan od ključnih svjedoka u procesu organizovanog ubistva moga sina i hvala mu na hrabrosti. On će biti jedan od ključnih svjedoka za sve ovo što ja, a i Muriz Memić tvrdimo, to jeste da su nam djeca ubijena s jasnom namjerom. I ovome jednom mora doći kraj, a nadam se brzoj akciji Tužilaštva BiH – kaže Dragičević.

Pozvao je, kako je rekao, “političke lešinare” da se odvoje od grupa “Pravda za Davida” i “Pravda za Dženana”.

– Samo našom borbom i snagom uspjeli smo da Slavica Matijaš ne bude imenovana za glavnog okružnog tužioca u Banjoj Luci, a grupa “Pravda za Dženana” je uspjela da ne bude Dalida Burzić imenovana na mjesto Gordane Tadić. To su uspjesi samo naših grupa “Pravda za Davida” i “Pravda za Dženana” i našeg advokata Ifeta Ferageta – poručuje Dragičević.

Kaže da se neće pojaviti pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci u septembru na ročištu po tužbi za klevetu.

– Ja pred zločince i ubice neću da idem, ima sad presuda Ustavnog suda BiH i ne mogu više ništa. Pojavit će se ko treba. Ovo će završiti Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, moje dijete će dobiti pravdu i ja ću onda biti slobodan čovjek – zaključio je Davor Dragičević.

Upitan hoće li se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, Dragičević kaže da se ne može vratiti u Banju Luku jer njenim ulicama, kako navodi, već više od tri godine šetaju ubice ne samo njegovog djeteta već i Jovana Arbutine, Nikole Đurovića, Slaviše Krunića.