Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bjeloruski predsjednik

Lukašenko poručio bjeloruskim sportašima: Prebijte svoje protivnike”

luksaenko
Foto: X

Bjelorusija je isključena kao država s Igara zbog podrške ruskoj agresini na Ukrajinu, a njezini sportaši se natječu pod neutralnim statusom, bez himne, zastave i nacionalnih obilježja

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je u utorak bjeloruskim sportašima koji učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnim statusom da “prebiju svoje protivnike”.

“Ako ste odabrali i idete tamo pod neutralnim statusom, prebijte ih, pokažite im da ste pravi Bjelorusi”, izjavio je Lukašenko, citiran u priopćenju za javnost predsjedništva.

Tokom posjeta bjeloruskoj regiji Mogilev, stanovnici su pitali Aleksandra Lukašenka što misli o ovom sudjelovanju pod neutralnim statusom, navodi se u izvještaju objavljenom na web stranici bjeloruskog predsjedništva.

“Na sportašu je da izabere. Ako odluči sudjelovati na Olimpijskim igrama, bit će još žešći. Jer shvaćate da stanje duha i ljutnja nisu od male važnosti u sportu”, reagirao je Lukašenko. “Vi ste Bjelorus i kada izađete kao pobjednik, to je dobar način da ih politički udarimo u lice”.

Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, iskorijenio je sve oblike opozicije u svojoj zemlji, potiskujući mirni masovni pokret 2020. Navikao je i na široke izjave i ispade, kao kad je s kalašnjikovom u ruci paradirao pred demonstrantima koji se protive njegovoj vlasti, nazivajući ih “štakorima”. U veljači 2022. otvorio je Bjelorusiju ruskoj vojsci kako bi mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu sa sjevera.

Bjelorusija je isključena kao država s Igara zbog podrške ruskoj agresini na Ukrajinu, a njezini sportaši se natječu pod neutralnim statusom, bez himne, zastave i nacionalnih obilježja.