Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MFS-EMMAUS

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH na SP u Meksiku

igraci_Meksika

Učesnici su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

Malonogometna reprezentacija beskućnika Bosna i Hercegovine od 12. do 19. novembra učestvovat će na 7. svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Nastup bh. tima su najvećim dijelom pomogli reprezentativac BiH Muhamed Bešić, te gradonačelnici Doboja i Gračanice Obren Petrović i Nusret Helić.

Projekt “Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH” je socijalni projekt koji koristi snagu sporta kao osnovno sredstvo za pozitivnu promjenu i doživljaje za ljude s margine svakog društva u kome se on realizuje, saopćeno je iz Udruženja MFS-EMMAUS.

Ovo udruženje iz Doboj-Istoka, kao nosioc ovog projekta u BiH, jedno je od članica mreže Homeless World Cup-a koju čine partneri iz 74 zemlje svijeta. Učesnici su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina.

-Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje. Jedno od pravila prvenstva je da igrač može igrati samo na jednom prvenstvu, kako bi se i na taj način pomoglo da korist od ovog projekta osjeti i doživi što veći broj ljudi – ističu iz Udruženja MFS-EMMAUS.

Ove godine na prvenstvu učestvuje 48 zemalja u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji, a od zemalja iz susjedstva na prvenstvo putuje još hrvatska reprezentacija.

Meksiko je bio domaćin prvenstva i 2012. godine kada je bh. reprezentacija imala svoj debitantski nastup s kojeg se vratila sa osvojenim šestim mjestom.

– Kao i svake ranije godine put reprezentacije je bio neizvjestan. Radili smo marljivo s našim igračima, paralelno vodeći borbu oko prikupljanja sredstava za put i rješavajući papirološke barijere. U tome smo uspjeli zahvaljujući podršci, prije svih ambasadoru našeg udruženja Muhamedu Bešiću, zatim gradonačelnicima Doboja i Gračanice. Osim njih projekt su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta, opremom Nogometni savez BiH, a troškove puta u ambasadu Meksika u Beograd i dobijanja viza su finansirali mladi reprezentativci BiH Besim Šerbečić i Nardin Mulahusejnović – kazao je koordinator projekta i selektor reprezentacije BiH Elmedin Škrebo.