Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marković: Nemam nikakvih želja jer ne znam hoću li biti selektor

dragan markovic

U Dubrovniku će se sutra od 10:30 sati održati žrijeb grupa kvalifikacija za Euro 2018 za rukometaše, koji će se igrati u Hrvatskoj. Za odlazak na Evropsko prvenstvo boriće se 28 reprezentacija podijeljenih u sedam grupa, među njima i selekcije iz regiona BiH, Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Srbija. Domaćin Hrvatska ima zagarantovano mjesto na završnici turnira.

Rukometna reprezentacija BiH, koja će pokušati po prvi put da se plasira na Euro, svrstana je u treći jakosni šešir zajedno sa Crnom Gorom i Srbijom, dok su Makedonija i Slovenija u drugom.

Dragan Marković, selektor bh. rukometaša rekao je za Anadolu Agency (AA) da nema nikakvih želja kada je u pitanju žrijeb grupa za Euro 2018. iz jednostavnog razloga, jer ne zna hoće li biti na klupi BiH.

“Ako budem selektor onda ću pričati o grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Ovako ne želim ništa da komentarišem, jer bi na taj način sam sebi skakao u stomak. Od Tuzle i zadnje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo prošlo je više od tri mjeseca, a još uvijek nisam dobio novi ugovor barem za baraž. Do sada su mi iz kancelarije Saveza deset puta rekli da ću dobiti ugovor, ali se ništa nije dogodilo. Bez obzira na to, već mjesec dana analiziram Švedsku i pripremam se za dvomeč baraža u junu. Obećao sam igračima da ću ostati u baražu i to ću uraditi, a šta će biti nakon toga ne znam”, kazao je Marković.

Za razliku od Markovića, kapiten bh. reprezentacije Nikola Prce ima jasne želje kada je u pitanju žrijeb kvalifikacionih grupa za EP.

“U prvom šeširu su sve izuzetno jake reprezentacije, ali čini mi se da bi nam Island najviše odgovarao. Oni su u konstantnom padu, imaju dosta staru reprezentaciju, a i izbacili smo ih u baražu za Svjetsko prvenstvo 2015. godine. Iz drugog kao najbolji rivali čine mi se Austrija i Bjelorusija, a iz trećeg Finska i Belgija. Dakle, kada bih bio u prilici da mogu birati grupu onda bi se za Euro 2018 borili sa Islandom, Bjelorusijom ili Austrijom i Finskom. Ne bih volio nikoga od reprezentacija sa područja Balkana iz mnogo razloga, od toga što nam ne odgovaraju, do tenzija koje se uvijek stvaraju”, rekao je Prce za Anadolu Agency (AA).

Rukometni savez BiH na sutrašnjem žrijebu predstavljaće generalni sekretar Smajo Karačić i Mirza Muzurović, direktor rukometne reprezentacije.

Utakmice Evropskog prvenstva za rukometaše igraće se u Zagrebu, Poreču, Splitu i Varaždinu od 12. do 28. januara 2018. godine. Naslov šampiona Evrope braniće Njemačka.

– Sistem kvalifikacija –

U kvalifikacijama reprezentacije će biti podijeljene u sedam grupa sa po četiri tima. Po dvije prvoplasirane selekcije osiguraće plasman na Euro 2018 u Hrvatskoj, kao i najbolja trećeplasirana. Jedini siguran učesnik je domaćin Hrvatska.

Prvo i drugo kolo kvalifikacija igraće se od 2. do 6. novembra 2016. godine, treće i četvrto 3. do 7. maja 2017, a peto i šesto od 14. do 18. juna 2017.

– Šeširi –

Šešir 1: Francuska, Španija, Danska, Poljska, Njemačka, Švedska, Island.

Šešir 2: Makedonija, Rusija, Norveška, Mađarska, Slovenija, Bjelorusija, Austrija.

Šešir 3: Srbija, Češka, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Holandija, Portugal, Litvanija.

Šešir 4: Slovačka, Latvija, Ukrajina, Švajcarska, Rumunija, Belgija i Finska.