Đokić: Obavezati se da novac od ruskog duga ide u privredu

petar-djokic222

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je danas da je Vlada RS-a spremna da se javno obaveže da će novac, koji bi pripao tom bh. entitetu od ukupnog iznosa ruskog duga, usmjeriti u potrebe privrede RS-a.

Đokić je ponovio optužbe da predstavnici Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH “blokiraju“ mogućnost da RS dobije oko 71 milion KM, od ukupno 126 miliona dolara.

-I Federacija BiH želi ta sredstva – kazao je resorni ministar tokom obraćanja parlamentu RS-a ističući da je i ruska vlada “donijela odluku da se ta sredstva usmjere za entitete i da ih neće moći zadržati Vijeće ministara BiH, već samo može blokirati njihovu raspodjelu“.

Prijeratni dug bivšeg Sovjetskog saveza prema Bosni i Hercegovini iznosi 125 miliona dolara.

“Klirinški dug”, nastao po osnovu robne razmjene bivše Jugoslavije s bivšim Sovjetskim savezom, dosad je Rusija riješila sa svim jugoslavenskim republikama, osim s Bosnom i Hercegovinom, a Vijeće ministara BiH je dobilo od ruskog ministra finansija prijedlog da se dug isplati u novcu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je ranije rekao da trećina novca, oko 40 miliona dolara, koliko bi trebalo pripasti Republici Srpskoj, ne treba usmjeriti na krpljenje budžetskih rupa, već se treba naći način da se on usmjeri u privredu.