Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetsko prvenstvo

Meč za historiju: Aktuelni prvak svijeta tek poslije penala slomio otpor Egipta

Regularni tok meča je završen 28:28, dva produžetka također nisu donijela pobjednika. Bilo je 35:35, a nakon penala dalje prolaze Danci

Nestvaran duel Egipta i Danske vidjeli smo u prvom četvrtfinalu na Svjetskom prvenstvu u rukometu, a među četiri najbolje ekipe plasman je nakon odigrana dva produžetka i šutiranja penala prošao aktuelni svjetski prvak Danska.

Regularni tok meča je završen 28:28, dva produžetka također nisu donijela pobjednika. Bilo je 35:35, a nakon penala dalje prolaze Danci, no krenimo redom.

Domaća selekcija tražila je čudo protiv Danske i na kraju se nije obrukala. Naprotiv, Egipćani su tokom cijelog meča bili ravnopravan rival i imali su se čemu nadati.

Gotovo tokom čitavog poluvremena Egipat je imao prednost, ali se Danska budi u finišu prvog dijela i odlazi na odmor sa tri gola razlike. Tada se činilo da domaćin više nema šta da traži u ovom duelu.

Ipak, hrabri Orlovi se vraćaju i u 50. minuti čak dolaze do gola prednosti (23:22). To je ponovo probudilo Dance koji preuzimaju vodstvo, ali ga do kraja nisu mogli sačuvati, pošto je regularni tok meča završen neriješeno 28:28!

U produžetku je drama samo nastavljena, a Danska nije uspjela slaviti u prvom iako je imala i +2 pred posljednji minut produžetka (34:32). Hansen je tada u finišu zaradio crveni karton nevjerovatnom glupošću nakon što je dosuđeno pasivno, a onda je dosuđen sedmerac za goste već kada je vrijeme isteklo. Precizan je s penala bio fantastični Yahia za 34:34.

To je značilo da će se igrati i drugi produžetak u koji je očajno ušao aktuelni prvak. Danska nije mogla nikako do gola i nije ga postigla u prvih pet minuta i Egipat je bio u vodstvu od 34:35.

Drugih pet minuta donosi istu priču, a Dancima čak ni sedmerac nije bio dovoljan da pogode gol, pošto ga nije iskoristio Jacobsen i fulio je sve.

Danska je imala posljednji napad za poravnanje, a zbog nevjerovatno nepromišljenog poteza jednog rukometaša Egipta dosuđen je sedmerac za Dance, koji ga iskorištavaju i meč odlazi na penale.

El Ahmar je promašio prvi penal za Egipat, a potom je Danska povela s 1:0. Poravnanje domaćinu donosi Samad, ali Danci su i dalje bili sigurni.

Prvi promašaj viđen je u četvrtoj seriji, kada je golman Egipta odbranio šut Nilssena i vratio stvari na početak.

Ipak, ponovo je na scenu stupio nestvarni Landin i odbranio udarac Zeina, da bi potom pobjedu Danaca ovjerio Svan Hansen.

Mikkel Hansen, koji je propustio meč protiv Hrvatske zbog stomačne viroze, postigao je čak deset pogodaka u pobjedničkom timu, dok su po šest dodali Magnust Saugstrup i Mathias Gidsel. U egipatskoj selekciji najefikasniji je bio Yahia Omar sa jedanaest golova.