Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZOI počinju 4. februara

Medalje Zimskih olimpijskih igara u znaku tradicionalne kineske kulture

Kina_Zimske_olimpijske_igre_medalje_Xinhua (1)

Izbor rute Olimpijske baklje također odražava koncept “Dvostrukog olimpijskog grada”

Dok Peking broji mjesec dana do otvaranja Zimskih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu 2022., Oganizacioni odbor nastoji da u svim aspektima omogući uspješno održavanja Igara.

Chen Ning, direktor odjela za kulturu i ceremonije Organizacionog odbora Zimskih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2022. (BOCOG) u Pekingu, predstavio je aktivnosti u šest sekcija, što uključuje pejzaže, sportske izložbe, ceremoniju dodjele nagrada, predaju baklje, urbane kulturne aktivnosti i Zimske olimpijske kulturne aktivnosti.

S obzirom da su Zimske olimpijske igre proslava i sporta i kulture, Chen je naveo da je tradicionalna kineska kultura igrala veoma važnu ulogu u kulturnom predstavljanju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, s obzirom da je svaki element Igara pod uticajem kineske kulture, izvještava Xinhua.

– Piktogrami za Igre 2022. inspirisani su kineskom kaligrafijom i rezbarijama, kojim se kombinuju elementi zimskih sportova sa tradicionalnom kineskom kulturom – rekao je Chen.

Inspirisane komadom kineskog žada zvanom “Bi”, medalje Pekinga 2022. nazvane su “Tongxin”, što znači “Zajedno kao jedan”, i predstavljaju nastavak koncepta za Igre 2008. , naglašavajući Peking kao prvi grad koji je domaćin i ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Prema Chenovim riječima, neke kulturne izložbene aktivnosti tokom Igara su prilagođene Covid mjerama. Organizatori žele da Olimpijski plamen predstave kombinacijom tradicionalnog i inovativnog načina u periodu od tri dana.

– Izbor rute Olimpijske baklje također odražava koncept ‘Dvostrukog olimpijskog grada’. Krenuće od Olimpijskog parka, naslijeđa Igara iz 2008. godine, nakon čega će se preseliti u Zimski olimpijski park, koji će postati još jedno naslijeđe nakon Igara – kazao je on.

Za razliku od ljetnih igara, sportisti na Zimskim olimpijskim igrama će dobiti suvenire samo nakon takmičenja, ali će svoje medalje dobiti na ceremoniji dodjele nagrada koja se održava u Medals Plaza.

Osim sportskih dešavanja, BOCOG je planirao i niz kulturnih aktivnosti, uključujući kampanju “Razglednice ljubavi” koja poziva fanove da napišu razglednice svojim omiljenim sportistima, koje će biti uručene sportistima tokom Zimskih igara.

Zimske olimpijske igre 2022. održat će se od 4. do 20. februara, dok će se Zimske Paraolimpijske igre odžati od 4. do 13. marta.