Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina

Bujične poplave nosile sve pred sobom, najmanje 11 mrtvih i 27 nestalih

kina poplave
Foto: Screenshot/Twitter

Obilne kiše počele su da pustoše gradom i okolnim regijama u subotu, a skoro prosječne padavine za kompletan juli pale su u Pekingu za samo 40 sati

Najmanje 11 osoba je poginulo, a 27 ih se vodi kao nestali nakon jakih kiša koje su zahvatile Peking, javili su u utorak kineski državni mediji. Vojni helikopteri raspoređeni su da isporuče zalihe blokiranim putnicima voza nakon što su smrtonosne olujne kiše izazvale pustoš u kineskoj prijestolnici.

Oluja Doksuri, nekadašnji supertajfun, zahvatila je sjever Kine od petka, kada je pogodila južnu pokrajinu Fujian nakon što je prošla kroz Filipine.

Kiše pustošile grad

Obilne kiše počele su da pustoše gradom i okolnim regijama u subotu, a skoro prosječne padavine za kompletan juli pale su u Pekingu za samo 40 sati.

U utorak je državna televizija CCTV ažurirala ukupan broj poginulih u glavnom gradu, javljajući da je “u obilnim padavinama poginulo najmanje 11 ljudi, a 27 se vodi kao nestali”.

Jedinica od 26 vojnika i četiri helikoptera pokrenula je “spasilačku misiju” u ranim jutarnjim satima kako bi isporučila stotine paketa s hranom i ponča ljudima koji su ostali blokirani na i oko željezničke stanice u teško pogođenoj pekinškoj četvrti Mentougou, javila je državna televizija CCTV.

-Regije u Pekingu, uključujući Fangshan i Mentougou, pretrpjele su ozbiljnu štetu od vode 31. jula, zbog čega su tri voza ostala zarobljena na svojim rutama, a cestovni saobraćaj u nekim regijama je potpuno prekinut – prenosi CCTV.

Potopljeni autobusi

Emiter ptograma u utorak ujutro je objavio snimke niza autobusa napola potopljenih u poplavnoj vodi u jugozapadnom dijelu Pekinga Fangshan.

Oko 150.000 domaćinstava u Mentougouu nije imalo pitku vodu, javio je u utorak lokalni list Komunističke partije Beijing Daily, a 45 cisterni za vodu poslano je da ponude hitne zalihe.

Lokalni mediji u ponedjeljak su objavili snimke haotičnih scena u brzim željezničkim vozovima koji su blokirani na šinama čak 30 sati, a putnici se žale da su ostali bez hrane i vode.

Peking i susjedna pokrajina Hebei su tokom noći bili su na crvenoj uzbuni zbog olujnih kiša, a meteorološke službe upozoravaju na potencijalne bujične poplave i klizišta. Grad je u ponedjeljak aktivirao rezervoar za kontrolu poplava, prvi put otkako je izgrađen 1998. godine, piše Peking Daily.

Ekstremno vrijeme u Kini

U Handanu, u prokrajini Hebei, spasioci podignuti dizalicom stigli su do čovjeka zarobljenog u svom automobilu u poplavnim vodama u nedjelju, podignuvši ga na sigurno prije nego što se automobil prevrnuo i odnijela ga bujica.

Kina je ovog ljeta iskusila ekstremno vrijeme i javila je o rekordnim temperaturema, dešavanjima za koje naučnici tvrde da su pogoršana klimatskim promjenama.

Stručnjaci su upozorili da bi pljusak mogao izazvati još veće poplave nego u julu 2012. godine, kada je poginulo 79 ljudi, a deseci hiljada su evakuirani, prenose lokalni mediji.

Zemlja se već priprema za dolazak još jednog tajfuna – Khanun – šeste takve oluje u godini koja se primiče istočnoj obali Kine, prenosi AFP.