Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon vojnog puča

Francuska najavila skoru evakuaciju svojih građana iz Nigera

Macron i Bazoum
Foto: Pixsell
Macron i Bazoum

Zbacivanje predsjednika Bazouma prošle srijede – sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i centralnoj Africi za manje od tri godine – izazvalo je šok širom regije

Francuska će veoma brzo evakuirati svoje građane iz Nigera, saopćilo je u utorak francusko ministarstvo vanjskih poslova, nekoliko dana nakon što je hunta zbacila predsjednika Mohameda Bazouma i preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji.

-Evakuacija je u pripremi. To će se desiti veoma brzo – saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Zbacivanje predsjednika Bazouma prošle srijede – sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i centralnoj Africi za manje od tri godine – izazvalo je šok širom regije.

Zapaljene francuske zastave

Francuska već deceniju ima vojnike u regiji koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, ali neki mještani kažu kako žele da bivši kolonijalni vladar prestane da se mješa u njihove unutrašnje poslove.

U nedjelju su pristalice hunte zapalile francuske zastave i napale francusku ambasadu u glavnom gradu Nigera, Niameyu, što je navelo policiju da ispali salve suzavca kao odgovor.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će svaki napad na francuske interese u Nigeru biti dočekan “brzom i beskompromisnom reakcijom”.

Prema web stranici ministarstva vanjskih poslova, u Nigeru je 2022. godine bilo nešto manje od 1.200 francuskih državljana, prenosi Reuters.