Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni sajam sporta “Ispolori 2018” u maju u Sarajevu

Admir Bukva2222

Međunarodni sajam sporta, sportske opreme, sportskih pomagala, lova i ribolova “Isplori 2018“ održat će se od 8 do 13. maja 2018. godine u Olimpijskom kompleksu Zetra u Sarajevo.

Admir Bukva, član organizacionog odbora Sajma, navodi da se radi o jedinstvenom, multidisciplinarnom ,multifunkcionalnom sportskom događaju u regionu koji će predstavljati platformu za direktne kontakte s investitorima iz zemlje koje imaju najveću ekspanziju investicija u sport i sportske objekte njihovo upoznavanje sa sportskim kolektivima a bit će održani i interesantni paneli.

„Nadam se pozitivnim rezultatima kada je u pitanju usvajanje Zakona o sportu na federalnom nivou te da će učesnici sajma ,,Isplori2018“ moći da predoče svoje projekte i ideje kroz druženje na ovom sajmu koji će trajati šest dana. Mislim da će mnogo toga promijeniti kada u pitanju sport u BiH“, kazao je Bukva. Na sajmu će fokus biti na promociji ženskog sporta. Također će se posvetiti pažnja većem učešću u sportu osoba s posebnim potrebama. „Sport je među najboljim terapijama za osobe sa posebnim potrebama, kojima je u Bosni i Hercegovini potrebna afirmacija za bavljenje sportom i da se preko njega mogu ostvariti vrhunski rezultati. U ovom segmentu je potrebna afirmacija sporta, a oni imaju motivaciju i energiju da ostvare izvrsne sportske rezultate i uspjehe. To pokazuju i rezultati koje su ostvarili naši paraolimpijci“, ističe Bukva.

Privlačenje domaćih i stranih investitora

Na sajmu će biti predočeni projekti i ideje koje se mogu implementirati u Bosni i Hercegovini.

„U Bosni i Hercegovini sport je na jako niskim granama. Poznate su nam informacije da se pojedini klubovi nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, a čak ni nacionalne selekcije nemaju izvor finansiranja. U nastojanju da se obezbjede sredstva svi traže pomoć od države koja je okrenuta rješavanju socijalnih problema, a sport je time marginalizovan“, smatra Bukva. Sport je davno postao biznis u svijetu a samo se kod nas gleda i opstaje u ovom teškom periodu za sport kroz entuzijazam i ljubav pojedinaca koji je dovoljan samo da se sport i klubovi ne ugase…moramo da gledamo da se to promjeni i kod nas, da kroz novi zakon se omogući unos kapitala gdje je normalno da se počne zaradivati…da imamo kvalitetne trenere i stručnjake koji mogu napraviti rezultat ali za to moraju i biti kvalitetno i plaćeni i da nam mladi sportisti ne odlaze iz države jer nemaju adekvatne uslove. Ljubav i entuzijazam u sportu su itekako poželjni ali nisu dovoljni za velike rezultate bez adekvatnog ulaganja domaćih ili stranih investitora.

Upravo je to cilj sajma ,,Isplori2018“ privlačenje domaćih i stranih investitora koji bi dali svojevrsni impuls te stvorili preduslove za ulaganje u bosanskohercegovački sport. Iz tog razloga jako je važno promijeniti zakonsku osnovu kada je sport u pitanju jer svi klubovi egzistiraju kao udruženja građana te je jako teško očekivati bilo kakav domaći ili strani kapital. „Koliko mi je poznato, Zakon o sportu na federalnom nivou se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Ukoliko bi došlo do usvajanja stvorio bi se pogodan ambijent za ulagače. Naš cilj je da domaći i strani investitori imaju zakonsku osnovu da ulože svoj kapital i uđu u upravljačku strukturu klubova i samim tim bi državu oslobodili obaveza'“, navodi Bukva.

Preduslovi za funkcionisanje sportskih klubova

Infrastruktura je jako loša kada je sport u pitanju. Kada su kolektivni sportovi u pitanju dvorane su u lošem stanju. Samo nekoliko dvorana, koje su napravljene u proteklom periodu, zadovoljavaju uslove za odigravanje međunarodnih utakmica.

„Da bi klub funcionisao i bio uspješan, on mora da ima jaku infrastrukturu i menadžment kako bi se napravila dobra ekipa i ostvario rezultat. Kada imate rezultate onda imate sponzore i ulagače, u suprotnom nemate ništa. To su sve bitni preduslovi za funkcionisanje sportskih klubova i sporta u BiH“, kaže Bukva. Očekuje se velik broj učesnika i posjećenost Međunarodnog sajma sporta, sportske opreme , lova i ribolova,,Isplori2018“ kako iz BiH i regiona tako i iz susjednih država , zbog njegovog jedinstvenog karaktera kao i mogućnosti koje pruža sportistima, sportskim radnicima, menadžerima i ostalim zainteresovanim sferama kao i lovcima i ribolovcima.