Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bacač kugle

Mesud Pezer jedini bh. atletičar koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu

Mesud Pezer
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Mesud Pezer

Pezer je ove sezone najduži hitac ostvario u dvorani, na takmičenju u februaru u Beogradu, gdje je ponovo popravio lični i bh. dvoranski rekord na 21.42 metra, dok mu je najduži hitac na otvorenom još uvijek iz 2019. godine, 21.48 metara, koji je ostvario na mitingu u švedskom gradu Vaxyo

Bacač kugle Mesud Pezer bit će jedini bh. atletičar na predstojećim Olimpijskim igrama Parizu, koje će se održati od 26. jula do 11. augusta 2024. godine.

Pezer do kraja juna ipak nije uspio ispuniti zadanu olimpijsku normu od 21.50 metara, ali, s obzirom da je trenutno plasiran na 19. mjesto od 32 prvoplasirana bacača kugle na Svjetskoj ranking listi, plasirao se na 33. olimpijske igre.

Treći nastup zaredom

Tako će, prema očekivanju, ovog ljeta i treći put uzastopno nastupiti na Olimpijskim igrama.

Pezer je u brazilskom Rio de Janeiru 2016. godine, s dužinom 19.55 metara, takmičenje završio u kvalifiakcijama i na 24. mjestu, dok je 2020. godine u japanskom Tokiju u finalu zauzeo 11. mjesto, dužinom 20.08 m.

Prethodno je u kvalifikacijama bacio izvrsnih 21.33 metra te ispunio normu za plasman u finale (norma za finale tada je iznosila 21.20 metara). Pezer je u subotu hicem od 20.93 metra suvereno osvojio naslov državnog prvaka BiH na takmičenju u Zenici, a prije dvije sedmice, s najdužim ovosezonskim hicem na otvorenom 21.04 metra, slavio je i na 15. međunarodnom mitingu u Zenici.

Pezer se već zaputio na pripreme na Vlašić, gdje će se spremati za nastup u Parizu.

-Sve do subote trenirat ću na Vlašiću, a u ponedjeljak će nastupiti mitingu u njemačkom Biberecu. Po povratku iz Njemačke, ponovo se vraćam na Vlašić, a za Francusku bismo trebali putovati 24. Ili 25. jula. Naravno da sam sretan što sam ispunio cilj, odnosno mjesto među 32 najbolja bacača koji će nastupiti u Parizu. Što je najvažnije, trenutno je dobro osjećam, zdrav sam i nadam se plasmanu u finale, a onda ću se truditi da ostvarim što bolji plasmam. Ne trebam ni spominjati kako će biti jaka konkurencija, jer dovoljno je samo vidjeti da norma za odlazak u Pariz iznosi 21.50 metara, a da je u Tokiju kvalifikacijska norma za finale iznosila 21.20 metara. Kvalifikacije su na programu 2., a finale 3. augusta – napominje Pezer, koji će 27. augusta napuniti 30 godina života te je izvjesno kako će još dugo biti na sceni.

Pezer je ove sezone najduži hitac ostvario u dvorani, na takmičenju u februaru u Beogradu, gdje je ponovo popravio lični i bh. dvoranski rekord na 21.42 metra, dok mu je najduži hitac na otvorenom još uvijek iz 2019. godine, 21.48 metara, koji je ostvario na mitingu u švedskom gradu Vaxyo.

Pezer je, početkom marta ove godine bio jedini bh. predstavnik i na 19. svjetskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu, gdje je s 20.41 metar osvojio 9. mjesto u konkurenciji 16 bacača.