Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret u kijevu

Susreli se Orban i Zelenski: Jedan poziva na prekid vatre, drugi na pravedan mir

Foto: Pixsell

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, došao je dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije

Mađarski premijer i predsjedavajući Vijeća EU-a, Viktor Orban, pozvao je u utorak u Kijevu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da razmisli o “prekidu vatre”, a on je naglasio važnost “pravednog mira” za Ukrajinu, što ilustrira razlike u njihovim stajalištima, ali i između Budimpešte i većine Evropljana.

“Zatražio sam od predsjednika da brzo razmotri mogućnost prekida vatre”, koji bi bio “ograničen vremenski i koji bi omogućio da se ubrzaju mirovni pregovori”, rekao je Orban, koji je jedini u EU-u ostao blizak Kremlju i koji nije posjetio Ukrajinu od početka ruske agresije u februaru 2022.

“Iskren” razgovor

Po njegovim riječima, razgovor sa Zelenskim bio je “iskren”.

-Prenijet ću naravno sadržaj tih razgovora Vijeću EU-a kako bi se moglo donijeti potrebne evropske odluke, rekao je.

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, došao je dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije.

Volodimir Zelenski je rekao da posjet mađarskog premijera ilustrira “zajedničke evropske prioritete, koliko je potrebno osigurati pravedan mir za Ukrajinu i cijelu Europu.”

Također ja pozvao da se zadrži “dovoljnu razinu” vojne pomoći koju Europa šalje Kijevu.

Odnosi Kijeva i Budimpešte

Orban je početkom godine stavio veto na 50 milijardi eura pomoći EU-a za Ukrajinu. Pomoć je naposljetku odobrena, ali s odgodom, što su ukrajinski zvaničnici kritizirali.

Ali sada je govorio o “poboljšanju” bilateralnih odnosa između Budimpešte i Kijeva.

-Nastojat ćemo ostaviti rasprave iz prošlosti iza nas, rekao je.

Ukrajina kao uvjet za mir traži da se ruske snage povuku s njezinog teritorija, a Moskva traži da joj prepusti pet regija i odrekne se ambicija da uđe u NATO.