Mlade bh. košarkašice spremne za nastup na EP-u u Portugalu

kosarkasice bih

Mlada ženska košarkaška reprezentacija BiH privela je kraju pripreme za Evropsko prvenstvo A-divizije koje će biti održano od 9. do 17. jula u portugalskom Matosinhosu.

Bh. košarkašice odigrale su u toku priprema šest utakmica u kojima su ostvarile polovičan uspjeh, a selektorka BiH Mara Lakić – Brčaninović zadovoljna je kako njena ekipa izgeda u ovom trenutku.

– Kada bi polovičan uspjeh imali na evropskom prvenstvu sigurno bismo ispunili cilj i opstali u A diviziji. Ne mogu biti nezadovoljna igrom i učinkom košarkašica, ali me brinu neke povrede na koje se žali par igračica. Nadamo se da ćemo u Portugalu prikazati najbolje što naša ekipa može pružiti – kazala je bivša košarkašica za Fenu.

U pripremnom razdoblju U-20 reprezentacija BiH odigrala je šest utakmica u kojima je ostvarila po pobjedu i poraz u susretima sa Crnom Gorom, Slovenijom i Hrvatskom.

BiH će na EP-u igrati u grupi A zajedno s ekipama Portugala, Španije i Poljske. Selektorka BiH naglašava da je Španija favorit u grupi jer ima odličnu ekipu i bila je prvak Evrope, te da Portugal sigurno želi ostvariti dobar rezultat na svom terenu.

– Prvu utakmicu igramo s Portugalom i sigurno je da će pritisak biti na njima, što ćemo mi pokušati iskorisititi. Poljska je snagom slična nama i tu ćemo također dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu. Španija je snažna reprezentacija i favorit grupe, ali mi se u svakom slučaju nećemo predati – kazala je Lakić – Brčaninović.

Reprezentativke BiH danas imaju slobodan dan, a po dva treninga obavit će sutra i u srijedu kada će otputovati avionom u Istanbul, a zatim u Portugal.

Prvu utakmicu evropskog prvenstva će igrati 9. jula protiv reprezentacije Portugala.