Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovor entitetskih ministara: Zajedno na strateške sajmove turizma

djapo_Gluhakovic

Edita Đapo, ministar turizma i okoliša bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske dogovorili su danas u Banjaluci zajedničko predstavljanje turističke ponude Bosne i Hercegovine na strateškim sajmovima turizma, javlja Anadolu Agency (AA).

U izjavama nakon sastanka održanog u Banjaluci istakli su da bi entiteti mogli zajednički nastupiti na sajmovima u Turskoj i Njemačkoj, kao i u Londonu, Dubaiju i Moskvi. Gluhaković je istakao da je ovo prvi njihov zajednički sastanak na kojem su razgovarali o harmonizaciji zakonskih propisa.

„Idemo mi sa izmjenom zakona o turizmu i tu su kolege iz federalnog ministarstva da zajedno radimo na jednom dobrom zakonu o turizmu RS i FBiH. Sigurno imamo još mnogo otvorenih pitanja koja traže da formiramo timove od septembra mjeseca koji će raditi na izmjeni i poboljšanju propisa iz oblasti i turizma i okoliša”, kazao je Gluhaković.

Edita Đapo objasnila je da je cilj harmonizacije propisa između dva entiteta da se omogući privrednicima, privatnicima, turističkim agencijama da naprave bolju ponudu povezivanja čitave zemlje.

djapo_Gluhakovic1

“Radićemo na zajedničkoj promociji zemlje, dogovoreno je da idemo na dva ili tri strateška sajma skupa kako bi promovisali BiH kao jedan turistički proizvod i ono što želimo je da u budućnosti organizujemo nekoliko konferencija za biznis u turizmu, jer je BiH zemlja u kojoj se turizam može razvijati i može biti osnovna privredna grana, ali potrebne su investicije i da napravimo određene turističke ponude kako bi se turisti zadržavali što duže u BiH”, kazala je Đapo.

Dodala je da od raspoloživih finansija zavisi na koliko i kojim sajmovima će se predstaviti zajedno.