Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demant

Edita Đapo sjedi na dvije stolice u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, ali ne prima dvije plate

djapo
"Hidroelektrana Zlate je izgrađena i da se više ne može pristupiti procesu procjene utjecaja na okoliš", kaže Edita Đapo, ministrica okoliša u entitetu Federacija BiH

Navodi da po zakonu ima pravo na razliku u plaći od 3.200 KM, između plaće u Vladi FBiH i u Parlamentu BiH, ali da tu razliku ne prima niti je potraživala

Edita Đapo (SBB) aktuelna poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ministrica turizma i okoliša u Vladi Federacije BiH, kaže da, iako se nalazi na dvije funkcije, ne prima dvije plate.
Njena reakcija odnosila se na naš tekst pod naslovom – Kome odgovara sukob interesa: Slučaj „Edita Đapo“.

Đapo navodi da po zakonu ima pravo na razliku u plaći od 3.200 KM, između plaće u Vladi FBiH i u Parlamentu BiH, ali da tu razliku ne prima niti je potraživala.

Iako se nalazi na duplim funkcijama što je Transparency International ocijenio kao direktni sukob interesa, Đapo kaže da je glasala za donošenje Zakona o sukobu interesa BiH.

– Tekst koji je objavljen dana 19. 9. 2022. godine na portalu FOKUS.BA pod naslovom „Slučaj Edita Đapo“ osim toga što je utemeljen na neistinitim i neprovjerenim informacijama, za koje navodite da potiču od Transparency International-a, navodi da primam dvije plaće i to u iznosu od 6.000 KM u Parlamentu BiH i plaću od 2.800 KM u Vladi FBiH. Istina je da po zakonu imam pravo na razliku u plaći od 3.200 KM, po vašem izračunu, između plaće u Vladi FBiH i plaće u Parlamentu BiH, međutim ja tu razliku plaće niti primam, niti sam je potraživala, što je lako provjeriti u nadležnim službama.

Govoreći o tome zbog čega se nije odrekla jedne od dvije funkcije, Đapo je navela:

– Kao zastupnica u Parlamentu BiH glasala sam za donošenje Zakona o sukobu interesa BiH što je također lako provjerljivo, a u vašem tekstu objavljujete naslov „Opstrukcije EU standarda – Kome odgovara sukob interesa: Slučaj „Edita Đapo“ navodeći čitatelje na pomisao da sam kao kandidatkinja protiv uvođenja EU standarda, što je potpuni nonsens, besmislica i namjerno objavljena glupost, čime ponovo zbog vaše lažne objave dovodite moje potencijalne glasače u zabludu, a mene kao kandidatkinju u diskriminirajući položaj.

Želim još jednom naglasiti da obavljam i dalje funkciju federalne ministrice iako sam izabrana za zastupnicu u Parlamentu BiH, iz javnosti poznatih razloga jer se nakon izbora 2018. godine nije formirala Vlada FBiH u novom sazivu i na takvu situaciju i na te okolnosti kao pojedinac nisam mogla uticati na drugi način osim da odgovorno, kako mi to savjest i povjerenje gradjana nalaže, obavljam radne zadatke uz puno poštivanje svih standarda struke i EU direktiva, navela je Edita Đapo u demantu koji je poslala.