sp u sarajevu

Mladi džudisti Francuske najuspješniji u pojedinačnom dijelu takmičenja

Hardino-2078

Reprezentativci Bosne i Hercegovine koji su nastupali danas nažalost nisu uspjeli ustvariti plasman u finalni blok

Borbama u kategorijama -70 i +70 kilograma za džudistkinje i -90 i +90 kilograma za džudiste, okončan je četvrti dan Svjetskog prvenstva za kadete, a samim tim završen je i individualni dio takmičenja koje je u utorak počelo u Areni ‘Hills’ na Ilidži.

Sedmu medalju reprezentaciji Uzbekistana na Svjetskom prvenstvu, ali prvu zlatnu, donijela je Barchinoy Kodirova, koja je finalu kategorije do 70 kilograma savladala Italijanku Serenu Ondei.

Drugu medalju za Švedsku na šampionatu svijeta osvojila je Ingrid Nilsson, a bronza je pripala i Lili Mazzarino iz Francuske.

U francuskom finalu kategorije +90 kilograma Grace-Esther Mienandi Lahou je savladala zemljakinju Celiju Cancan.

Bronzane medalje pripale su Nyam-Erdene Batsuuri (Mongolija) i Miki Nakano (Japan).

Zlato koje je osvojila Mienandi Lahou selekciju Francusku izdvojilo je kao jedinu zemlju s tri zlata na Svjetskom prvenstvu koje je 24. augusta počelo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Najsjajnije odličje u konkurenciji džudista do 90 kilograma pripalo je Mađaru Peteru Kenderesiju.

On je u borbi za zlato pobijedio Uzbekistanca Abbosa Shermakhmatova.

Na trećem mjestu i s bronzanim medaljama oko vrata završili su Okelsii Bolyyriev (Ukrajina) i Milan Bulaja (Srbija).

Pobjedom u kategoriji +90 kilograma John Jr Messe A Bessong donio je Kanadi prvu i jedinu medalju na Svjetskom prvenstvu kada je riječ o pojedinačnom dijelu takmičenja.

Kanadski džudista u finalu je bio bolji od Brazilca Gabriela Santosa. Najniže mjesto na pobjedničkom postolju zauzeli su Dota Arai (Japan) i Bogdan Petre (Rumunija).

Reprezentativci Bosne i Hercegovine koji su nastupali danas nažalost nisu uspjeli ustvariti plasman u finalni blok.

Pojedinačni dio takmičenja na SP-u reprezentacija Francuske završila je kao nauspješnija selekcija sa tri zlata, dva srebra i jednom bronzom.

Druga je Gruzija sa dvije zlatne, jednom srebrenom i tri bronzane medalje, dok je na trećem mjestu Japan sa dva zlatna i dva bronzana odličja.

U nedjelju, 28. augusta, posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u džudu za kadete na programu je ekipno mješovito takmičenje, a početak takmičenja zakazan je za 12 sati.

Naša selekcija će za protivnika u prvom krugu imati reprezentaciju Azerbejdžana, saopćeno je iz Judo kluba Sarajevo.