Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sofia Open 2023

Mladi karatisti iz Bugarske donijeli šest zlatnih medalja

Karatisti

Boje naše države branilo je 30 takmičara Karate kluba Champion iz Sarajeva

Karatisti iz BiH postigli su impresivne rezultate na Internacionalnom turniru Sofia Open 2023. koji je proteklog vikenda održan u Bugarskoj.

Na turniru je učestvovalo 1.200 takmičara iz naše zemlje, te Bugarske, Rumunije, Grčke, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Italije, Danske, Ukrajine i Botswane.

Boje naše države branilo je 30 takmičara Karate kluba Champion iz Sarajeva, koji su nastupali u svim starosnim kategorijama. Kući su se vratili jučer sa šest zlatnih, isto toliko srebrnih te pet bronzanih medalja.

Zlatne medalje osvojili su Nađa Muhović, Ajlin Kurtanović, Anes Bostandžić u dvije kategorije, Daris Džafo i Eldin Hajdarpašić. Srebrom su se okitili Ajlin Kurtanović, Nađa Muhović, Merjem Klepić, Nermin Ramčilović i Lajla Šesto, a bronzom Faris Mušanović, Irfan Kiseljaković, Hana Paučinac u dvije kategorije, te Amin Klino.

Šesta bronzana medalja pripala je ekipi ženske U14 ekipe u sastavu Ajna Alajbegović, Ajlin Kurtanović, Lajla Šesto i Tajra Musić.

Lajla Šesto
Lajla Šesto

Naši takmičari u Bugarskoj su bili u pratnji trenera Edina Sarića, Kenana Mulića, Ahmeda Zukića i Saudina Karišika. Inače, na čelu trenerskog kolektiva je glavni trener i osnivač kluba Denis Muhović, nekadašnji prvak Evrope u karateu.

-Takmičenje u Sofiji je vrlo značajno i jedno je od najjačih u region. Vrlo smo sretni zbog postignutih rezultata i ponosni na članove našeg kluba. Ovo je, ujedno, bila idealna provjera pred Balkansko prvenstvo koje nas očekuje krajem mjeseca u Baru, Crna Gora, odakle očekujemo da se vratimo sa što više medalja – rekao je za Fokus trener Edin Sarić.

Jedna od najmlađih takmičarki, koja je osvojila dvije srebrene medalje, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, je Lajla Šesto, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić”. Do sada je osvojila ukupno 32 medalje na različitim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

-Borila sam se u kategoriji mlađih od 14 godina, do 42 kilograma, u konkurenciji sa još 20 takmičarki. Imala sam šest borbi, pet sam pobijedila. U finalu sam izgubila od Rumunke. Ovaj turnir je bio još jedno divno iskustvo, ali su na mene, ipak, najveći utisak ostavila dva državna i dva balkanska prvenstva na Kojima sam učestvovala – ispričala je Lajla za Fokus.

Našim karatistima želimo mnogo sreće i osvojenih medalja u budućnosti.