Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi/stari problemi

Za koga se kroji novi zakon o sukobu interesa: Možete biti i funkcioner i direktor!?

grubesa nesic bunoza
Grubeša, Bunoza i Nešić (Foto: Pixsell)

Fokus.ba otkriva: Prema prednacrtu jednog od ključnih zakona za napredak BiH ka EU opet možete gomilati i bogatstvo i moć

Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) sačinio je novi prednacrt Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji je jedan od ključnih uvjeta Evropske komisije za dalji napredak BiH ka članstvu u EU, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ovo zakonsko rješenje, iako su na njemu još od 2017. godine radile ključne međunarodne organizacije u našoj državi zajedno sa nevladinim sektorom, prošle godine oboreno je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i to glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a BiH.

Kako je Fokus.ba u više navrata pisao, osim činjenice da su ga godinama blokirali u zakonodavnoj vlasti jer se brojni donosioci odluka i sami nalaze u sukobu interesa, opstrukcije je vršio i sada već bivši ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH), koji je zbog ignorisanja prijedloga EU i OSCE-a dobivao i ukor.

Prednacrtom Zakona o sukobu interesa se, kako je vidljivo, išlo korak nazad u dijelu koji javnim funkcionerima dozvoljava da budu članovi skupština, nadzornog odbora, uprave ili menadžmenta privatnih preduzeća.

Naime, dok čak u postojećem Zakonu u sukobu interesa iz 2013. godine, koji je ocijenjen veoma lošim, stoji da javni funkcioneri mogu biti na čelu privatnih preduzeća ukoliko ta privatna preduzeća ne posluju ili ne dobiju podsticaje ili kreditna sredstva od javnih institucija u iznosu većem od 5.000 KM, ovaj iznos je novim prednacrtom povećan na 10.000 KM!

novi zakon o sukobu interesa clan o privatnim preduzecima
Novi zakon o sukobu interesa. Član o privatnim preduzećima

To znači da se javnim funkcionerima još širokogrudnije omogućava da slobodno ostanu na čelu privatnih preduzeća i da sa javnim sektorom mogu čak i solidno poslovati u iznosu ne većem od 10.000 KM.

podaci o vlasnistvu nesica
podaci o vlasnistvu nesica

Slučajno ili ne, ovakvim zakonskim odredbama se, između ostalih, pogoduje i ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, koji je, kako smo već pisali, kada je stupio na dužnost ministra sigurnosti BiH bio vlasnik nekoliko firmi. Danas je u njegovom vlasništvu i dalje firme N-Group, dok mu otac i brat posjeduju druge firme.

vazeci zakon o sukobu interesa clan o privatnim preduzecima
vazeci zakon o sukobu interesa clan o privatnim preduzecima

Također, Ministarstvo pravde BiH je i s novim ministrom na čelu zadržalo ranije osporenu odredbu po kojoj funkcioneri mogu biti na čelu udruženja koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou pod uslovom da ne dovbiva iznos veći od 10.000 KM.

Ono što je uvažena, a što je dugo bilo predmet opstrukcija, jeste sastav komisije za odlučivanje sukoba interesa. To više neće biti političari, već se komisija bira na osnovu javnog poziva, a osobe koja je nosilac javne funkcije ne može biti član.