Ostali sportovi

Klubovi složni

Moguć završetak Eurolige i Eurokupa u julu na jednom mjestu

23/04/2020

S klubovima i igračima je dogovoren finansijski model isplate plaća u svim scenarijima

Čelnici košarkaške Eurolige odredili su 24. svibnja kao krajnji rok za odluku o nastavku ili poništavanju prekinute sezone zbog pandemije izazvane širenjem novog koronavirusa, a kao jedan od mogućih planova za dovršetak natjecanja u Euroligi i Eurokupu je odigravanje svih preostalih utakmica na jednom mjestu u julu.

Klubovi su jednoglasno podržali predloženi plan, po kojem bi nakon eventualne pozitivne odluke o nastavku sezone 24. maja, igrači bili u karanteni, ako je potrebno, od 29. maja do 11. juna, a razdoblje od 12. juna do 2. jula klubovi bi imali za pripreme.

Preostale utakmice Eurokupa bile bi odigrane na jednom mjestu od 4. do 17. jula, dok bi u terminu od 4. do 26. jula bile odigrane preostale utakmice Eurolige, što uključuje 54 preostala dvoboja iz osnovnog dijela sezone i završni turnir u formatu Final 8, prenosi Hina.

Članovi Izvršnog odbora jednoglasno su odlučili da će se takmičenje nastaviti samo ako će to dopustiti zdravstvene i relevantne lokalne institucije vlasti.

Dok je na snazi prekid takmičenja igračima je dopušten povratak kućama na ličnu odgovornost, a preporučeno im je da se drže mjera propisanih od vlada i institucija javnog zdravstva.

S klubovima i igračima je dogovoren finansijski model isplate plaća u svim scenarijima. U slučaju nastavka sezone igrački ugovori se produžuju do 31. jula, a najkasnije do 15. avgusta, klubovi će im isplatiti 85 posto dogovorenog iznosa iz osnovnog dijela ugovora.

U slučaju poništavanja sezone igrački ugovori za 2019./2020. prestaju važiti. Višegodišnji ugovori su aktivni od 1. jula. U slučaju prekida sezone klubovi će igračima isplatiti 80 posto dogovorenog iznosa iz osnovnog dijela ugovora.

“To je važan dogovor za ligu. Zahvaljujem igračima koji su shvatili da su integralni dio rješenja za krizu s kojom smo svi suočeni. Njihova odluka osigurava da liga i klubovi zadrže mogućnost rasta jednom kad prođe kriza izazvana koronavirusom”, zaključio je čelni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.