vanredne okolnosti

Bez tradicionalnog okupljanja: Top sa Žute tabije označio početak mjeseca ramazana

ramazan- top

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je u petak, 24. aprila, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, klanja se večeras, s tim da je Rijesaet, zbog vanrednih okolnosti, vjernicima dao upute da teravih-namaz, kao i ostale namaze, obavljaju kod kuće

S akšamskim ezanom, u 19:45 sati, tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak mjeseca ramazana. Za razliku od prethodnih godina, to je večeras učinjeno bez tradicionalnog okupljanja velikog broja vjernika, a u skladu s vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Žuta tabija je svake godine u ovim momentima prepuna građana i turista, koji se okupe kako bi ispratili tradicionalno pucanje iz topa, odnosno na jedan način počeljeli dobrodošlicu najodabranijem mjesecu kod muslimana. Ove godine to, ipak, nije bio slučaj, pa je, zbog zabrane okupljanja u skladu s mjerama protiv širenja koronavirusa, na Žutoj tabiji bio samo tobdžija i poneki predstavnik medija.

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je u petak, 24. aprila, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, klanja se večeras, s tim da je Rijesaet, zbog vanrednih okolnosti, vjernicima dao upute da teravih-namaz, kao i ostale namaze, obavljaju kod kuće.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već je obavijestio vjernike oko implementacije usvojenih instrukcija o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa, a iz Islamske zajednice još jednom su posjetili sve članove i pripadnike Zajednice da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa idalje ostati na snazi.

“Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Vjernicima je apelovano da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Kako je istaknuto, Islamska zajednica se nada da će nadležni državni organi u skladu s epidemiološkom situacijom krenuti u liberalizaciju mjera i da će one obuhvatiti i vjerske zajednice te da će i Rijaset u skladu s tim donositi nove instrukcije.

Rijaset IZ u BiH je već spremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uslovima i sa brojem prisutnih koji bude dozvoljen i koji će se primjenjivati kada se za to steknu uslovi, odnosno kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere, zaključeno je se u današnjem saopćenju.