Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tokio

MOK će pokriti troškove vakcinacije za sve olimpijce

Thomas-Bach

Bach je dodao da je veliki broj olimpijaca i trenera već cijepljen u njihovim matičnim zemljama

Takmičari na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju i naredne godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu imat će pristup novom cjepivu protiv koronavirusa kupljenom u Kini.

Kao što je danas najavio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach, Komitet je prihvatio kinesku ponudu, pa će biti dovoljno cjepiva za sve sudionike.

– Kineski olimpijski komitet obratio se ponudom dodatne vakcine namijenjene učesnicima Olimpijskih igara Tokio 2020. i Peking 2022. – rekao je danas Bach, javlja AFP.

– MOK će platiti ova dodatna cjepiva za sve olimpijske i paraolimpijske ekipe. MOK će također pokriti troškove dvije doze cjepiva dostupnih olimpijcima u njihovim matičnim zemljama – rekao je Bach i dodao da će to biti potez solidarnosti protiv pandemije.

Bach je dodao da je veliki broj olimpijaca i trenera već cijepljen u njihovim matičnim zemljama.

– Mnoge države ili vlade već su dobili obavezu da dozvole cijepljenje olimpijaca – dodao je prvi čovjek olimpizma, prenosi njemačka agencija DPA.

Olimpijske igre u Tokiju, koje su odgođene zbog pandemije prošle godine, zakazane su od 23. jula do 8. augusta, uprkos nastavku pandemije.