Globus

Vijeće za regionalnu saradnju

Bregu: Da su odnosi u regionu bolji slaže se 77 posto građana zapadnog Balkana

11/03/2021

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju predstavila je Odboru izvještaj o aktivnostima Sekretarijata ove organizacije u periodu od oktobra 2020. do februara 2021. godine, koji je usvojen, i informisala članice Odbora o najvažnijim aktivnostima Sekretarijata u predstojećem periodu

Nakon našeg posljednjeg sastanka u oktobru uslijedili su teški mjeseci sa novim talasom Covid-19 i novim sojevima virusa koji su stvari dodato usložnili i pogoršali. Što se tiče regionalne saradnje, velika dobra vijest bio je uspjeh samita u Sofiji u okviru Berlinskog procesa i prihvatanje Deklaracije o zelenom programu za zapadni Balkan i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, što su prepoznali i građani, s obzirom da se njih 77 posto slaže da su odnosi u regionu bolji nego prije godinu dana, što predstavlja veliki skok sa prošlogodišnjih 46 posto.

Kazala je to generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu otvarajući 42. sastanak Odbora ove organizacije koji je održan danas u online formatu.

Bregu je kazala kako su “provedba zajedničkog regionalnog tržišta i ostvarivanje rezultata za samit u Berlinu glavni prioritet”.

– Vijeće za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa i uložit će sve svoje napore da se koordinira i prati napredak u svim oblastima politika. Naš cilj je da se uspostavi regionalni prostor u pogledu trgovine, investicija, digitalnog sektora i industrije i inovacija oslanjajući se na uspjeh evropskog načela četiri slobode – dodala je Bregu.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju predstavila je Odboru izvještaj o aktivnostima Sekretarijata ove organizacije u periodu od oktobra 2020. do februara 2021. godine, koji je usvojen, i informisala članice Odbora o najvažnijim aktivnostima Sekretarijata u predstojećem periodu.

Generalna sekretarka Bregu informirala je Odbor i o inicijativi iznesenoj na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije o potrebi za regionalnom zdravstvenom platformom, s obzirom da je zdravlje prioritet cijelog svijeta.

Vijeće za regionalnu saradnju i Svjetska zdravstvena organizacije će raditi na iznalaženju načina saradnje kako bi se ova tema otvorila u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, ali i projekta “Omladinska laboratorija zapadnog Balkana”, koji provodi Vijeće, a finansira Evropska unija, i strategije Jugoistočna Evropa 2030. na čijoj izradi Vijeće za regionalnu saradnju trenutno radi zajedno sa regionalnim partnerima.

U nastavku sastanka, zamjenica generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju Tanja Miščević informirala je učesnice Odbora o tome dokle se stiglo sa strategijom Jugoistočna Evropa 2030. čiji je prvi nacrt Vijeće već pripremilo i koji se trenutno nalazi u procesu nacionalnih konsultacija u regionu.

Očekuje se da će strategija Jugoistočna Evropa 2030. biti finalizirana do narednog sastanka Odbora Vijeća za regionalnu saradnju kako bi potom bila odobrena na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u junu 2021. godine u Antaliji.

Generalna sekretarka Bregu je istakla izvanrednu sinergiju između Vijeća za regionalnu saradnju i trenutnog predsjedavajućeg Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i Evropske unije i dodala da je “regionalna saradnja imala koristi od izuzetno posvećene Ankare kao predsjedavajuće Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, koja koordinira napore da Proces postane efikasniji i da se sinergija sa Vijećem za regionalnu saradnju dodatno pojača”, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.