Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pismo Thomasa Bacha

MOK pozvao Ukrajinu da prestane sa prijetnjama o bojkotu Olimpijade

olimpijada olimpijske igre unsplash

Vadym Gutzeit, ministar sporta Ukrajine i predsjednik ukrajinskog Olimpijskog komiteta, najavio je da bi Kijev mogao da bojkotuje Igre u Parizu ako ne bude zabrane za Ruse i Bjeloruse

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je Ukrajinu da prestane sa najavama bojkota Olimpijskih igara u Parizu 2024. ako se dozvoli nastup ruskim i bjeloruskim sportistima, prenio je britanski javni servis BBC.

„Takve prijetnje su za krajnje žaljenje“, poručio je između ostalog predsjednik MOK-a Thomas Bach u pismu Olimpijskom komitetu Ukrajine u koje je BBC imao uvid, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naveo je da odluka o učešću sportista iz Rusije i Bjelorusije nije donesena i apelovao na Ukrajinu da ne vrši pritisak na Olimpijske komitete i organizatore Olimpijskih igara.

Bach je napisao da osjeća bol i patnju ukrajinskog naroda i citirao rezoluciju Ujedinjenih nacija da je diskriminacija nekompatibilna sa olimpijskim pokretom.

„Bojkot bi predstavljao kršenje olimpijske povelje, protiv je principa olimpijskog pokreta“, naveo je Bach.

MOK je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. pozvao sportske saveze da isključe sportiste i timove iz Rusije i Bjelorusije sa međunarodnih događaja.

Naknadno je objavio da razmatra uključivanje ruskih i bjeloruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu.

Bach je naveo primjer Bjeloruskinje Arine Sabalenke koja je u januaru pod neutralnom zastavom pobijedila na Otvorenom teniskom prvenstvu Australije. Dodao je da su diskusije MOK-a o učešću Rusije i Bjelorusije na Olimpijadi u skladu sa pravilima u Melburnu, bez isticanja zastava, nacionalnih simbola ili znakova koji podržavaju rat.

Kijev je u prethodnom periodu zatražio međunarodnu podršku za zabranu nastupa sportista iz Rusije i Bjelorusije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vadym Gutzeit, ministar sporta Ukrajine i predsjednik ukrajinskog Olimpijskog komiteta, najavio je da bi Kijev mogao da bojkotuje Igre u Parizu ako ne bude zabrane za Ruse i Bjeloruse.

Kako navodi BBC, Bach je u pisanom obraćanju Gutsajtu kao klevetničke ocijenio komentare ukrajinskih zvaničnika da bi dopuštanje ruskim i bjeloruskim sportistima promovisalo rat.

Bach je, kako navodi britanski javni servis, poručio Ukrajini da ne vrši pritisak na međunarodne olimpijske federacije, članove Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatore iduće Olimpijade u pokušaju da utiče na njihovo donošenje odluka.

Početkom februara Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska usprotivile su se uključivanju sportista iz Rusije i Bjelorusije, a takav stav slijede i Olimpijski komiteti Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo ranije je izjavila da ne želi da se Rusija takmiči na Olimpijskim igrama 2024. dok traje rat u Ukrajini.