Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Bećirović: Odluka RAK-a o drakonskoj kazni za Face TV je put u medijski mrak

denis becirovic fena

Bećirović je istakao da je djelovanje direktora RAK-a u slučaju Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića neprihvatljivo, posebno uzimajući u obzir da predstavlja značajnu agenciju države Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović osudio je “neprofesionalni i tendenciozni potez Regulatorne agencije za komunikacije (RAK)” koja je izrekla kaznu Face televiziji i uredniku Senadu Hadžifejzoviću.

Kako je naveo u saopćenju, “RAK je ovom skandaloznom odlukom o nesrazmjerno visokoj kazni pokazao da djeluje isključivo u duhu destruktivnih politika”.

– Odluka RAK-a je put u uvođenje medijskog mraka, odnosno gušenje kritičke misli i slobode medija u BiH. Nažalost, očigledno je da istinske medijske slobode, nezavisnost i transparentan rad medija ne odgovaraju upravo onim političkim strukturama koje bi trebale raditi na njihovom jačanju – kazao je.

Bećirović je istakao da je djelovanje direktora RAK-a u slučaju Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića neprihvatljivo, posebno uzimajući u obzir da predstavlja značajnu agenciju države Bosne i Hercegovine.

Podsjeća da je RAK, kojim sada rukovodi Draško Milinović, ranije izrekao čak 19 izvršnih mjera, odnosno sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića zbog pristrasnosti jednoj politici, zbog cenzure, odnosno kršenja postulata profesionalnog izvještavanja.

– Nedopustivo je da se Milinović slično ponaša na poziciji direktora RAK-a. Nadamo se da će RAK djelovati u skladu s propisima i zakonom, a što bi omogućilo novinarima i medijskima kućama ambijent da bez pritisaka profesionalno obavljaju svoj posao objektivnog informiranja javnosti – naglasio je Bećirović.