Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MOK: Rio de Janeiro je spreman za Olimpijske igre

OLIMPIJSKE IGRE

Glavna koordinatorica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Nawal El Mourawakel izjavila je da je brazilski grad Rio de Janeiro spreman za održavanje Olimpijnskih i Paraolimpijskih igara, javlja Anadolu Agency (AA).

Koordinatorica Moutawakel boravi u posljednjoj posjeti Rio de Janeirou pred početak Olimpijade, a tom prilikom posjetila je većinu sportskih kompleksa i ocijenila da su pripreme za početak Olimpijade skoro završene.

„Rio je spreman za dobrodošlicu cijelom svijetu“, kazala je Moutawakel nakon sastanka sa državnim i gradskim zvaničnicima.

Visoka zvaničnica MOK-a izjavila je da su skoro svi sportski kompleksi spremi za Olimpijadu, uključujući i stadion Maracanu i plažu Copacabana, za koje je kazala da su najspektakularnija mjesta za sportska natjecanja.

I gradonačlenik Rio de Janeira Eduardo Paes je izjavio da očekuje „spektakl“, te je dodao da je optimista da će sve biti u savršenom redu kada sportisti počnu stizati u olimpijsko selo.

Uprkos svim poteškoćama, uključujući širenja opakog virusa zika, kašnjenja u izgradnji sortskih objekata i političke i ekonomske krize u Brazilu, iz MOK-a i organizacionog odbora predstojeće Olimpijade su optimistični i uvjeravaju javnost da su poduzete sve mjere kako bi Igre protekle u najboljem redu.

Paes je izjavio da će i metro biti pušten u promet 1. augusta, četiri dana prije svečane ceremonije otvorenja Olimpijade.