Ostali sportovi

IZVJESNA ZABRANA

MOK treba odlučiti o učešću ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijadi u Parizu

03/02/2023
Tony Embleme / FOTO: paris2024.org

Poljska je u četvrtak saopćila da će biti moguće izgraditi koaliciju od oko 40 zemalja, uključujući SAD, Britaniju i Kanadu, do 10. februara, podržavajući poziv da se ruski i bjeloruski sportisti isključe s Igara

Čelnik Olimpijskih igara u Parizu 2024. Tony Estanguet izjavio je u petak da je na Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) da odluči da li ruski i bjeloruski sportisti mogu učestvovati na Igrama naredne godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ovoj je sedmici pozvao je upravno tijelo Olimpijade da im zabrani takmičenje. Zelenski je naveo da je dopuštanje Rusiji da se takmiči ravno iskazivanju da je “terorizam na neki način prihvatljiv”.

Trostruki olimpijski prvak i predsjednik Organizacionog komiteta Pariške Olimpijade 2024, Estanguet, izjavio je za Reuters da je “za očuvanje ovog simbola univerzalnosti za Igre” kada su ga pitali o učešću Rusije i Belorusije.

Ipak, on je rekao da je odluka o tome na upravnom tijelu Igara.

– Nije u nadležnosti Pariza 2024 da odlučuje kome je dozvoljeno da učestvuje. Radi se o MOK-u, radi se o MPK (Međunarodnom paraolimpijskom komitetu). Radi se o međunarodnim federacijama koje će odlučiti kojim delegacijama će biti dozvoljeno da učestvuju – rekao je Estanguet.

Na pitanje o toj temi, zvaničnik iz ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona također je rekao da je u konačnici na MOK-u da odluči hoće li dopustiti ruskim sportistima da se takmiče. Rekao je i da je Macron za poštovanje istorijskih presedana i dopuštanje im da učestvuju pod neutralnim simbolma.

POLJACI NAJAVILI KOALICIJU ZA ZABRANU

Poljska je u četvrtak saopćila da će biti moguće izgraditi koaliciju od oko 40 zemalja, uključujući SAD, Britaniju i Kanadu, do 10. februara, podržavajući poziv da se ruski i bjeloruski sportisti isključe s Igara.

Sportistima iz Rusije i njenog susjeda Bjelorusije, koja je pomogla invaziji Moskve na Ukrajinu, od tada je zabranjeno učešće na brojnim međunarodnim takmičenjima.

Organizatori Igara Parizu 2024 naveli su u srijedu da će se pridržavati odluke MOK-a o tom pitanju.

MOK je prošle sedmice objavio da bi sportistima iz dvije zemlje, kojima je zabranjeno učešće na takmičenjima u Evropi, moglo biti dozvoljeno da izbore mjesta za Olimpijske igre kroz kvalifikacije na azijskim takmičenjima. Kasnije je rečeno da komitet ostaje pri sankcijama uvedenim protiv Rusije i Bjelorusije.

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. jula do 11. augusta naredne godine. Paraolimpijske igre su od 28. augusta do 8. septembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.