Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bezrezervna osuda

Predsjedništvo HNS-a se oglasilo o uvredljivim grafitima u Čapljini

hns predsjednistvo5 (1)

Zasjedanje HNS održat će se sutra, 4. februara, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a pozvana su 664 izaslanika te brojni gosti

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u petak je u Mostaru održalo svoju posljednju sjednicu u ovome sazivu, pred održavanje redovnog XI. zasjedanja tog sabora koji će okupiti predstavnike i izaslanike svih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Zasjedanje HNS održat će se sutra, 4. februara, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a pozvana su 664 izaslanika te brojni gosti.

Na sjednici su razmatrani svi potrebni dokumenti kao i svi tehnički i organizacijski aspekti za održavanje Sabora. Predsjedništvo je usuglasilo sva tehnička pitanja te su načelno prihvatili sveobuhvatni pristup Deklaraciji HNS-a, demografskoj strategiji Hrvata u BiH te pravilniku o odlikovanju i priznanjima Hrvatskog narodnog sabora BiH, dokumentima koji će se predstaviti na Saboru, saopćeno je iz Ureda za informisanje HNS-a BiH.

Deklaracija XI. zasjedanja sadrži 8 tačaka. Dokument se nastavlja na dosad usvojene deklaracije s ranijih zasjedanja i govori o glavnim smjernicama djelovanja Hrvatskog narodnog sabora u idućem mandatu.

Predsjedništvo HNS-a raspravljalo je i o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata te očekivanjima oko uspostave Vlade Federacije BiH kao i kantonalnih nivoa vlasti.

Također, Predsjedništvo HNS BiH oštro je osudilo uvredljive grafite koji su jučer osvanuli u Čapljini.

“Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama. Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojedincu ili grupi ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individual(a)ca”, navodi se u saopćenju.