Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mulaomerović: Bez sjajne publike Sloboda ne bi imala dobre rezultate

damir-mulaomerovic1

Damir Mulaomerović, proslavljeni evropski košarkaš za manje od dvije godine, u ulozi trenera, vratio je Omladinski košarkaški klub Sloboda iz Tuzle u vrh bh. košarke, plasiravši se među četiri najbolje ekipe u BiH. O uspjehu tima sa skromnim igračkim kadrom, te izazovima sa kojima su se suočavali, Mulaomerović je govorio za Anadolu Agency (AA).

Nakon što je okončao svoju bogatu igračku karijeru u Košarkaškom klubu Zagreb i mogao birati u kojem od evropskih klubova će početi trenersku karijeru, odlučio se za povratak u rodni grad, gdje je u tuzlanskom klubu, s obzirom na stanje koje je zatekao, postigao zavidne rezultate.

damir-mulaomerovic

Presudnu ulogu pri odlučivanju dala je njegova supruga Melisa, također bivša košarkašica i reprezentativka Bosne i Hercegovine.

– Nagovor supruge –

˝Supruga i kćerke Farah (12) i Zoi (9) su mi velika podrška. Kada sam po prestanku aktivnog igranja trebao odlučiti gdje dalje, Melisa mi je kazala:˝Idi u Tuzlu i pokušaj od tih momaka nešto napraviti˝. Tako je i bilo. Svi zajedno napravili smo maksimum. Apsolutno je fantastičan rezultat kada od drugoligaša za relativno kratak period napravite respektabilnu ekipu u društvu najboljih”, ispričao je Mulaomerović.

Naglašava da se “puno treniralo i radilo, te da su igrači vrlo brzo prihvatili njegov način rada”.

“U prvoj sezoni bili su sjajni u odnosu na prethodni period, dok su u ovoj, drugoj sezoni, otišli korak naprijed i dali više od maksimuma˝, naveo je Mulaomerović.

Prema njegovoj izjavi, svi su igrači individualno napredovali i sada imaju prostor za dalji razvoj, a i klub se u budućnosti treba kretati u istom pravcu.

damir-mulaomerovic2

˝Cijeli uspjeh zaokružen je dobrom hemijom između igrača i stručnog štaba. Znali smo kroz šta smo prolazili, ali u klubu su sjajni momci, koji su me slušali bez pogovora i nikad nije bilo nikakvih incidenata˝, izjavio je Mulaomerović, dodavši da je riječ o kompaktnoj, homogenoj grupi, iz koje ne želi nikog izdvajati.

– Publika dobrim dijelom zaslužna za sjajne rezultate –

Mulaomerović je istakao da se veliki dio uspjeha mora pripisati i publici, koja je bila šesti igrač ekipe. Slobodine utakmice konstantno su dobro posjećene, čime se rijetko koji košarkaški klub u regiji može pohvaliti.

˝Bez sjajne publike ne bi bilo ni ovakvih rezultata. Na utakmice je dolazilo po tri-četiri hiljade navijača i ne postoji puno trenutaka kada gubite 20 poena razlike, a publika vam aplaudira. To smo doživjeli neki dan, prilikom susreta sa Igokeom iz Laktaša, aktuelnim prvakom BiH. Navijači su aplaudirali i protivničkoj ekipi. Tuzla je grad košarke koji zna nagraditi igrače, trenere i ekipe. Tako su prepoznali i naš maksimum koji smo ostavljali na terenu˝, rekao je Mulaomerović.

Prisjećajući se igračkih dana, sagovornik AA rekao je da je zadovoljan karijerom. Osim u Slobodi, nastupao je u dresovima Cibone, Fortituda, Efes Pilsena, Panathinaikosa, Snaidera, Real Madrida, PAOK-a, Panelliniosa, Olympiacosa, Bruese i Zagreba.

˝Duga je lista impozantnih klubova za koje sam igrao. Bila mi je čast biti dijelom historije tih ekipa. Igrao sam do poznih godina i to je velika privilegija za svakog sportistu˝, zaključio je Mulaomerović.