Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Murray: Licemjerno je da kladionice budu sponzori turnira

andy-murray

Nakon što su jučer svjetsku javnost uzdrmale informacije o navodnim namještanjima teniskih mečeva na prestižnim takmičenjima, britanski teniser Andy Murray rekao je da je licemjerno to što organizatori teniskih turnira sklapaju sponzorske ugovore sa kladionicama.

Prvi dan ovogodišnjeg Australian Opena, prvog teniskog Grand Slama sezone, zasjenila je informacija BBC-ja i BuzzFeed Newsa o posjedu dokumenata o namještanju teniskih mečeva na prestižnim takmičenjima.

Prema pisanju pomenutih medija, tenisko antikorupcijsko tijelo Tennis Integrity Unit (TIU) navodno je odbilo otvoriti istragu protiv 16 igrača koji su namještali teniske mečeve. Oni su, navodno, tokom posljednjih 10 godina “namjerno gubili mečeve”, ali im je bilo dozvoljeno nastaviti takmičenja.

Navodi se kako se nijedan od igrača, među kojima su i oni rangirani u top 50, nije suočio sa sankcijama dok polovina njih nastupa na ovogodišnjem Australian Openu. Nisu navedena imena igrača.

Povodom ovih spekulacija oglasio se Murray ističući kako je tenis poslao “sumnjivu poruku” nakon što je kladionici “William Hill” omogućeno da bude sponzor ovogodišnjeg Australian Opena.

“Mislim da je to malo licemjerno jer igrači ne smiju sklapati ugovore s kladionicama, ali turniri mogu. Ne razumijem na koji način to funkcioniše. Mislim da je to pomalo čudno”, rekao je Murray.

Na spekulacije o namještanju mečeva osvrnuo se i prvi reket svijeta Novak Đoković ističući kako o takvoj stvari “u svakom slučaju treba razgovarati”. Nije negirao i slučaj iz 2007. godine kada mu je navodno ponuđeno 200 hiljada dolara da izgubi meč prvog kola na turniru u Sankt Petersburgu,

“Nisu me direktno pitali, već je bilo preko nekih ljudi koji su tada radili u mom timu. Naravno, odmah je odbačena ta mogućnost. Od toga nije bilo ništa”, rekao je Đoković.

Namještanje mečeva negirali su i iz ATP-a (Asocijacija teniskih profesionalaca).