Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Murray: Sharapova mora biti suspendovana

andy-murray-maria-sharapova

Najbolji britanski teniser Andy Murray smatra da Maria Sharapova, koja je na Australian Openu bila pozitivna na nedozvoljenu suspstancu meldonium, mora biti suspendovana.

Svoje mišljenje o slučaju Sharapova i njenom padu na doping testu iznio je na press konferenciji tokom Indian Wellsa. Odavno je poznato da je Murray osjetljiv na temu dopinga, pa je otišao tako daleko i kritikovao Head što je odlučio produžiti svoj sponzorski ugovor sa Sharapovom.

„Mislim da je to čudan stav, s obzirom na sve što se dogodilo u posljednjih nekoliko dana. Mislim da je u ovoj fazi važno saslušati sve činjenice koje izlaze na vidjelo i tek onda donijeti odluku o sponzorskom ugovoru. Barem je takvo moje mišljenje“, rekao je Murray i nastavio:

„Ako uzimate nedzvoljena sredstva i padnete na doping testu, onda morate biti suspendovani. Neki ljudi imaju previše povjerenja u svoj tim, ali bez obzira na to dio njenog posla je da poznaje svoje tijelo i šta se s njim dešava.“

Murray je izrazio sumnju da je svaki od sportista uhvaćenih da koristi meldonium zaista tu suspstancu koristio u medicinske svrhe, a on se obično koristi za liječenje angine.

„Čitao sam da je od 1. januara ove godine 55 sportista bilo pozitivno na meldonium. Jednostavno ne očekujem da tako veliki broj vrhunskih sportista zaista ima probleme sa srcem. Mislim da uzimaju dozvoljene lijekove ne samo zato što im trebaju, nego samo zato što je legalan, to je pogrešno“, smatra Murray.

Nike, TAG Heuer i Porsche suspendovali su svoje sponzorske ugovore sa Sharapovom nakon što je teniserka početkom sedmice otkrila da je bila pozitivna na doping testu urađenom tokom ovogodišnjeg Australian Opena.