Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prošlo je 26 godina

Na današnji dan, nožem u leđa, prekinuta je velika sportska priča

MONIKA1 (1)

Uletjela sam u onu Einsteinovu definiciju ludila i bio mi je potreban dug period da se iz toga izvučem

Tada najbolja teniserka svijeta Monika Seleš, na današnji dan prije 26 godina nožem je napadnuta u četvrtfinalu turnira u Hamburgu.

Pri vodstvu 6:4, 4:3 na teren je uletio 38-godišnji Nijemac Günther Parche i zabio Moniki nož u leđa. Hitno je prebačena u bolnicu, fizički se oporavila nakon nekoliko sedmica, ali psihički oporavak od šokantnog napada trajao je puno duže.

“Prije nego što mi se tog dana srušio svijet, bila sam na vrhu. Nije moglo biti bolje, a onda je sve nestalo u trenutku. Povukla sam se u vlastiti svijet, umrtvila se ponašanjem kojim sam najviše koštala samu sebe. Uletjela sam u onu Einsteinovu definiciju ludila i bio mi je potreban dug period da se iz toga izvučem. Iako sama ozljeda nije bila toliko teška, pravi pakao počeo je kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsjedao u snu. Sedmicama nisam napuštala sobu i samo zahvaljujući svojim roditeljima uspjela sam izaći iz tog pakla.”

Razlog napada bila je dominacija Monike Seleš, a napadač je bio navijač svoje sunarodnjakinje Steffi Graf.

“Nisam htio ubiti Moniku, samo sam htio pomoći Steffi da se vrati na prvo mjesto WTA liste”, rekao je kasnije Parche koji je osuđen uslovno na dvije godine zatvora.

Seleš je u finalu Roland Garrosa 1990. godine slavila protiv Graf i sa 16 godina i šest mjeseci postala najmlađa osvajačica tog turnira. U sljedeće tri godine od mogućih 11 Grand Slamova osvojila ih je sedam, uključujući i pet vezanih na kojima je nastupila od Australian Opena 1991. godine do Roland Garrosa 1992. godine.

U trenutku napada je imala 19 godina i osam Grand Slam naslova. Na teniske terene vratila se nakon više od dvije godine kao teniserka s američkim pasošem i do kraja karijere 2003. godine osvojila samo još jedan Grand Slam naslov – Australian Open 1996. godine. Karijeru je završila s 53 turnira. Osvajala je sve najveće turnire osim Wimbledona gdje je igrala finale 1992. godine. U Njemačku se na turnire više nije vraćala.

Ni Messi, ni Ronaldo, a ni Neymar: S Kolašincem “igra” najskuplji igrač na planeti FOTO

Nakon napada godinama je vodila borbu s prejedanjem.

“Nisam mogla kontrolisati jedenje. Prejedala bih se čipsom, perecima i kolačima. Pojela bih velike količine hrane u veoma kratkom roku. Bilo mi je jako teško shvatiti kako na terenu mogu biti tako usredotočena i disciplinirana u treningu, ali u isto vrijeme ne imati nikakvu kontrolu kad je u pitanju hrana. Bilo me toga veoma stid”, rekla je nedavno i otkrila da je osjetila veliko olakšanje tek kad je potražila stručnu pomoć.

Danas drži deveto mjesto na listi teniserki s najviše Grand Slam naslova. Rekorderka je Margaret Court s 24, a Graf se zaustavila na 22.