Ostali sportovi

Istočno Sarajevo

Na startu biciklisti iz 35 zemalja svijeta

12/08/2021

Trka će zvanično biti otvorena večeras u 20 sati na Trgu Srbija, a prije toga bit će organizirane i trke za djecu

Takmičari iz 35 zemalja svijeta pokušat će da dođu do norme na kvalifikacionoj trci za Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu, koja će narednih dana biti održana u Istočnom Sarajevu, potvrdio je direktor trke, kao i Svjetskog prvenstva koje je na programu u oktobru na istoj lokaciji, Vladimir Kuvalja.

Biciklisti će sutra voziti hronometar na Palama, u subotu je dan pauze, a u nedjelju su na programu dvije trke, kraća mediofondo, i duža granfondo. Na startu se očekuje oko 500 takmičara.

– Zadovoljni smo brojem prijava s obzirom da virus korona i dalje komplikuje normalan život, kao i činjenicu da BiH mnogi i dalje gledaju kao zemlju trećeg svijeta. Na nama je da ovim i sličnim događajima pokažemo da nije tako i nadam se da ćemo uspjeti – rekao je Kuvalja.

Promoter, a ujedno i najpoznatije ime trke je proslavljeni holandski biciklista Johnny Hoogerland. Po završetku profesionalne karijere u kojoj je osvojio mnogo biciklističkih klasika, bio šampion Holandije i uspješno učestvovao na najvećim trkama svijeta ostao je u biciklizmu kao rekreativac.

Kasno noćas on je stigao na Jahorinu, ali je već jutros sjeo na bicikl kako bi osjetio stazu.

– Prvi utisci su fenomelani, priroda prelijepa, a pohvalio bih i kvalitetu puteva. Vidim da su organizatori uradili sve kako bi ovaj događaj bio na najvišem mogućem nivou. Staza je prilično teška, naročito što je na Jahorini na 1.700 metara nadmorske visine najavljeno 25 stepeni – rekao je Hoogerland.

Trka će zvanično biti otvorena večeras u 20 sati na Trgu Srbija, a prije toga bit će organizirane i trke za djecu.

One će biti uvertira i za sutrašnji hronometar na Palama koji počinje u 18 sati, saopćili su organizatori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.