Globus

vlada rh

Stav o zamolnici Tužiteljstva BiH tek kada se prouči dokumentacija

12/08/2021

Ratne komandante, generale, admirale i oficire koji su branili i oslobodili Hrvatsku u "Bljesku" i "Oluji" na današnjem sastanku u Vladi upoznalo se sa sadržajem zamolnice kako bi dobili neposrednu informaciju od hrvatske Vlade i ministra pravosuđa o čemu je riječ

Stajalište o zamolnici tužiteljstva BiH, u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, donijet će se kada dokumentaciju prouči hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, zaključak je sastanka članova Vlade RH s ratnim komandantima.

“Današnji sastanak protekao je vrlo dobro, riječ je o iskrenom i otvorenom razgovoru u kojemu smo kao Vlada izvijestili ratne komandante o čemu je riječ i čuli smo njihov stav. Dogovorili smo da idući sastanak na ovu temu bude nakon što nam Ministarstvo pravosuđa podnese odgovarajući detaljan izvještaj”, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

“Sve odluke donosit će se na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala”, istaknuo je Plenković nakon sastanka s generalima, komandantima i visokim oficirima iz operacije “Bljesak” čije procesuiranje, zbog navodnih zločina, od Hrvatske traži Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Plenković je izvijestio da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa 6. avgusta diplomatskim putem primilo zamolnicu koju je uputilo Tužiteljstvo BiH za preuzimanje krivičnog progona zbog sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije “Bljesak”.

Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Krivična djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo povrede zakona i običaja ratovanja, rekao je hrvatski premijer.

Bit i poveznica s ratnim vojnim komandantima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje, pojasnio je.

Ratne komandante, generale, admirale i oficire koji su branili i oslobodili Hrvatsku u “Bljesku” i “Oluji” na današnjem sastanku u Vladi upoznalo se sa sadržajem zamolnice kako bi dobili neposrednu informaciju od hrvatske Vlade i ministra pravosuđa o čemu je riječ.

“Još jednom smo naglasili da ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama. Optužnica nema, one ne postoje”, istaknuo je Plenković.

Tim zahtjevom za ustupanje krivičnog progona privremeno su prekinute sve radnje u vezi s ovim predmetom od strane nadležnih tijela u BiH, dodao je.

Vlada RH će putem Ministarstva pravosuđa i uprave do u detalje proučiti opsežnu dokumentaciju koja je stigla.

Nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama RH u suglasju s BiH institucijama, rekao je Plenković.

Ponovio je da će se štititi hrvatske nacionalne interese, odbrambeni i legitimni karakter operacije “Bljesak” i voditi računa o interesima i dignitetu ratnih komandanata HV-a, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.